Den viktigste julegaven du gir, er deg selv

Publisert 29. november 2016 /

Av: Danske Bank

Mange sier at den største gleden er å gi av sin egen tid. Vi har tatt en prat med noen som gir av seg selv for å glede andre – også i den travle juletiden.

Onkel og tante, hva fikk du av dem i fjor? Vanskelig å huske, ikke sant? Nordmenn kjøper i snitt 14 julegaver hver – hvert år. Da er det kanskje ikke så rart, om noen av dem er glemt allerede før posene med innpakningspapir er ryddet bort?

Juleønsket om å glede andre

Men, så var det dette med hva julen egentlig handler om, da. Fellesskap. Omtanke. Håp og glede. Synonymt med jul for mange, for andre alt annet enn en selvfølge. For det finnes også dem, som i likhet med resten av året, tilbringer dagene alene.

Da er det ikke pris eller antall gaver som betyr noe, men det å bli sett. Å kunne slå av en prat, eller bare være sammen – det å kjenne på et fellesskap.

Julen handler i stor grad om å gjøre noe sammen. Kan den ikke også da innebære det å gjøre noe for andre?

Jo, er svaret fra Kjersti Huseby, koordinator for Røde Kors’ besøkstjeneste. Det er også en stor del av grunnen til at Røde Kors har mer enn 7 000 aktive besøksvenner, tror hun:

– Å være besøksvenn handler om et møte mellom to mennesker. Selv om det på mange måter starter som et arrangert vennskap, er det et ønske om å gi av tiden sin som ligger i bunn.

Illustrasjonsbilder Omsorg (Foto: Paal Audestad)

Ensomhet har ingen alder

Hvert år i adventstiden mottar koordinatoren henvendelser fra bekymrede besøksvenner på juleferie. Frivillige som er bekymret for at den de besøker skal bli sittende alene i julehøytiden. For at de ikke skal komme seg i kirken på julaften – slike ting, som kanskje er lett å ta som en selvfølge , om du er frisk og rask.

– Ensomhet har ingen alder, og mange kjenner nok litt ekstra på at de er alene i julen. Heldigvis har vi et stort mangfold av besøksvenner – i alle aldre, fra alle samfunnslag og med ulike nasjonaliteter. Slik er frivilligheten, alle kan bidra, og det finnes en besøksvenn for alle, forteller Kjersti.

En av Røde Kors’ mange besøksvenner, er Johan. Annenhver uke besøker han en eldre dame, og i fjor ble det også tid til et julebesøk.

– Jeg var innom henne lille julaften med en liten julegave. Hun ble veldig glad, selv om det bare ble et kort møte, forteller han.

Det koster lite å utgjøre en stor forskjell

Mali er også besøksvenn, og besøker i likhet med Johan en eldre dame annenhver uke. Hun har ikke vært på besøk i selve julen, men prøver likevel å få til et juletreff hvert år.

– I fjor hadde vi en «juleavslutning» hvor vi spiste julemat og ga hverandre gaver før jul. Det gjør vi nok i år også. I og med at hun jeg besøker har lite nettverk rundt seg, vet jeg at jeg utgjør en forskjell i hverdagen hennes, forteller Mali, som mener det ikke skal så mye til for å glede andre:

– Det finnes veldig mange ensomme mennesker rundt omkring, men ofte er det ikke så mye som skal til for å glede noen – uavhengig av om du kjenner dem eller ikke. Hennes oppfordring er å smile til folk på gaten, og være hyggelig mot personen bak kassa. Snakk med noen i busskøen og vær flink til å stille spørsmål tilbake hvis noen spør deg om noe.

Tid – det fineste du kan gi

Det å skulle besøke noen jevnlig, passer selvsagt ikke for alle. Men litt tid, det har likevel de fleste. Hva med å gi bort et gavekort på opplevelser i år? Det kan være alt fra fottur til en hjemmelaget middag. Eller et kurs i noe du er god til, som nettkurs for besteforeldre? Ikke bare gir du en nyttig gave, dere får også muligheten til å tilbringe tid sammen.

På spørsmål om hvilke gaver hun foretrekker, både å gi og å få, har besøksvenn Mali følgende svar:

– Folk har mer enn nok av ting, men ingen har nok opplevelser. Generelt gis det for mange og store julegaver her til lands, man blir jo helt dårlig av alt kjøpepresset og stresset. Selv har jeg flere ganger gitt bort billetter til konserter, teater, kino etc. Ellers er det jo alltid koselig å få noe som noen har laget selv, som bakst, øl, eller strikkede/sydde gaver, sier hun.

Opplevelser er kanskje ikke det enkleste å pakke inn (eller komme på), men til gjengjeld kan det gi minner for livet. Og hvem vet, kanskje blir det en opplevelse også for deg …

Har du lyst til å bli besøksvenn, eller kjenner noen som ønsker seg besøk? Finn ut mer på Røde Kors sine sider.

Om Røde kors besøkstjenesten:

Besøkstjenesten ble startet i 1949, og er den største omsorgsaktiviteten i Røde Kors. Målgruppen er mennesker i alle aldre som av ulike årsaker føler behov for sosial kontakt. De frivillige besøksvennene er til hjelp og støtte for ensomme eldre, syke, unge, enslige forsørgere, innvandrere og mennesker med psykiske problemer. Tilbudet avhenger av lokale forhold, engasjement og behov.
Kommentarer

There is one comment

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer