Varetelling på 1-2-3

Publisert 29. november 2017 /

Av: Danske Bank

Den siste tiden av året er for mange synonymt med varetellingstid. Bedrifter er ifølge bokføringsloven pålagt å gjennomføre en varetelling for å sikre at alle balansepostene er oppdatert og dokumentert innen årsavslutning 31. desember.

Her er 12 tips til hva du kan gjøre for at varetellingen skal gå raskt og smertefritt:

1. Start i god tid

Rydd i butikken eller varelageret før varetellingen starter. Da går arbeidet raskere og risikoen for å telle feil reduseres.

2. Avklar om det er nødvendig å stenge mens varetellingen pågår

Det kan være vanskelig å holde oversikt dersom varer går ut mens tellingen pågår. Mange tar derfor varetellingen på kveldstid eller helg.

3. Legg varetellingen så tett opp til regnskapsavslutning som mulig

Akkurat når varetellingen utføres er opp til bedriften, men det bør helst sammenfalle med dato for regnskapsavslutningen – som for de fleste vil være 31. desember.

4. Kjør ut tellelister fra lagersystemet

På den måten får du frem alle varetypene som skal telles.

5. Dokumenter varetellingen med varelagerlister

Det er du også pålagt å gjøre – se Altinn sitt eksempel på utforming av varetellingsliste (nedlastning av Excel-dokument fra Altinn). Varene skal dokumenteres etter varens art, antall og hva verdien for hver enkelt vare er, samt en summeringskolonne for de spesifiserte varene. Se Altinn sine hjelpesider for mer detaljert informasjon om riktig utførelse og hvordan du skiller regnskapsmessig og skattemessig verdi.

6. Sikre at alle teller på samme måte

Samle alle medarbeidere før tellingen starter, og informer om hvordan tellingen vil foregå slik at du sikrer at alle teller likt. Det kan være lurt å skrive ut en varetellingsinstruks som du gir til alle deltakerne.

7. Avklar et system på forhånd

Et avtalt system før start gir deg en god oversikt over hva som er opptalt til enhver tid.

8. Ikke glem varer

Om du teller før 31. desember, husk å trekke fra varer solgt, og legge til varer som er kommet inn, mellom tellingen og 31. desember.

9. Ikke tell varer du ikke skal telle

Om du teller etter 31. desember, må du huske å trekke fra varer som er kjøpt inn mellom 31. desember og tellingen. Kun varer som er kjøpt inn, men ikke solgt per 31. desember skal regnes med.

10. Husk dato og signatur

Få alle deltakere som har utført opptelling til å skrive dato og signatur på sine lister, slik at det er enkelt for en å fortsette der en annen slapp, samt ha oversikt over hvem man kan spørre dersom det dukker opp spørsmål.

11. Bruk varetellingen til å prioritere videre salg

I tillegg til å få en oppdatert balansepost på varelageret, gir varetellingen en god oversikt over hva du har, og hva du bør prioritere å selge i tiden fremover.

12. Analyser og sammenlign

I etterkant av varetellingen er det lurt å utarbeide en detaljert liste over varelageret opp mot fjoråret og innkjøp, og sammenligne med salgs- og CRM-systemet til bedriften. Dette hjelper deg med å kartlegge hvilke varer som gikk unna, og hvilke som ikke traff like godt, samt avdekke svinn. Denne kunnskapen kan du ta med inn i nye innkjøp og markedsføringstiltak.

 

Kilder: Altinn
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer