Tjen penger på høstferien

Publisert 18. september 2017 /

Av: Danske Bank

Står hytta tom i høstferien? Slik går du fram for sikker utleie av fritidsboligen til ferieglade familier.

Høstferien er like rundt hjørnet og mange skolebarnsforeldre drømmer om å småstarte høsten med en deilig uke med fjell-, sykkel- og turaktiviteter. Dessuten har prisene til de populære middelhavsdestinasjonene steget de seneste årene, og det kan være vanskelig å finne drømmeplassen ved havet. Det gjør at mange søker til fjells, og nettopp kan ønske å leie din hytte, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank.

Få hytter i utleiemarkedet

Høstferien er en skoleferie i uke 40 og 41, alt avhengig av skoleruten i de enkelte fylkene. I Nord-Norge har man fri bare to til tre dager, mens man i Sør-Norge har en hel uke. Flere steder er det også innført strenge fraværsregler de seneste årene, slik at det ikke lenger er mulig å ta en høstukeferie utenfor skoleruten for å kjøpe rimelige sydenturer. Da er fjellet et godt alternativ for mange.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå finnes det rundt 425 000 fritidsboliger i Norge, men kun et mindretall er tilgjengelig på utleiemarkedet.

– Svært få leier ut hytta, selv om den ofte brukes under 30 dager i året. Har du en rimelig moderne hytte i en av de populære fjelldestinasjonene, bør den enkelt kunne leies ut og kan gi et kjærkomment tilskudd til familieøkonomien. Tenk igjennom utleieform, prisnivå, forsikringer og skatt før du fatter en endelig utleiebeslutning, sier hun.

Les også: Hyttedrømmen er dyrere enn du tror

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt

–  Har du en rimelig moderne hytte i en av de populære fjelldestinasjonene, bør den enkelt kunne leies ut og gi et kjærkomment tilskudd til familieøkonomien.

– Anne Motzfeldt

Bookingselskap eller gjøre deg selv?

Tidligere benyttet man ofte de regionale utleieselskapene i eksempelvis Trysil, Hafjell og Beitostølen til å gjøre jobben. Alternativt benytter man internasjonale aktører som Novasol. Det er gode alternativer med nøkkelferdige utleieløsninger og minimalt med bryderi på kjøpet. Utfordringen er at bookingaktørene kan stille krav om mange utleieperioder for å innlemme din hytte i porteføljen, samtidig som de tar et forholdsvis stort honorar på rundt 30 prosent av leiebeløpet.

– Alternativet er å gjøre jobben selv. Enten gjennom å legge ut en annonse på Finn.no eller å benytte tjenester som Airbnb. Da øker man fleksibiliteten, men også sin egen tidsbruk. Det kan likevel være verdt jobben og er ganske moro om man er serviceinnstilt og positiv, sier Danske Bank-økonomen.

Husk forsikring og skatt

De fleste forsikringsselskapene krever at du melder ifra om du skal leie ut fritidsboligen. Men om man kun skal leie ut noen få uker i året så kreves det som regel ingen ekstradekning. Dessuten ordner både utleiemeglere og Airbnb tilleggsforsikringer som en del av sin tjeneste. Samtidig bør man være oppmerksom på skattereglene siden skattemyndighetene følger ekstra godt med på utleiemarkedet. Leieinntektene på hytte er skattefrie inntil 10 000 kroner, og 85 prosent av overskytende skal beregnes inn som skattepliktig inntekt med en 2017-sats på 24 prosent.

– Noe av fordelen med tjenester som Airbnb er at du nøye kan velge ut hvem du ønsker å leie til. Du kan lese tidligere anmeldelser av de som kontakter deg, og se om de fortjener tilliten med å tilbringe en uke i ditt høstparadis. Samtidig betaler gjestene når de legger inn bestillingen, mens du ikke får oppgjøret før den første natten. Det gjør at begge parter gjør en trygg handel, sier Anne Motzfeldt.

Lag husregler og bruksanvisning

Husk også å lage husregler og tenk igjennom hvordan du ønsker presentere utleieobjektet med gode bilder som rettmessig fremstiller hytta og området. Send gjerne en bruksanvisning, en hytteguide, for hytta til leietagerne med en god beskrivelse av nøkler, bruksregler, veien frem, bommer, praktiske forhold som avfallshåndtering, nærmeste matvarebutikk, samt populære aktiviteter i nærheten. Det anbefales også at husvertene har et avlåst skap, eller et rom, hvor private eiendeler man er spesielt redd for, samt klær og egne tørr- og drikkevarer, kan oppbevares.

– En god hytteguide er en strålende service og vil bli godt mottatt. Her kan du også gjennomgå spesielle forhold som husdyr og røyking, i tillegg til praktiske ting som hvor veden er, hvilken temperatur ovnene bør stå på og hvilken nærbutikk som har den beste lokalproduserte skinken. Husk at et utleieforhold går begge veier. Du som utleier også får en anmeldelse og har sterke incentiver til å være en god og serviceinnstilt utleier. Da skaffer du kanskje også en barnefamilie som har lyst til å komme tilbake ved en senere anledning også, sier Anne Motzfeldt i Danske Bank.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Smarte vaner

Disse fire pengerådene bør du gi tenåringen

Av: Author Image Danske Bank

Unge nordmenn er på verdenstoppen i gjeld. Det å lære tenåringen verdien av å ta gode økonomiske valg, er en investering for livet.

Les mer
netthandel
Tips og råd til din bedrift

Netthandel øker – og dette er de mest populære betalingsformene

Av: Author Image Danske Bank

Netthandelen setter ny omsetningsrekord i 2017. Men hvordan ønsker nordmenn å gjøre opp for sin digitale handlekurv? Vi har sett på de mest populære betalingsløsningene og hva som øker mest.

Les mer
Makronytt

Her forventer vi høyest avkastning i 2018

Av: Author Image Danske Bank

Seniorstrateg Christian Lie gir deg sin vurdering av investorers muligheter og risikoer i det kommende året.

Les mer