Student på boligjakt: Styr unna disse leietabbene

Publisert 19. august 2016 /

Av: Danske Bank

Tusenvis av studenter leter nå etter et sted å bo. Her er ekspertenes tips til å unngå leietabbene.

Noen leier en studentbolig gjennom studentsamskipnaden, men de aller fleste finner derimot et privat sted å leie. Leder i Norsk Studentorganisasjon, Marianne K. Andenæs representerer landets 250 000 studenter og jobber til daglig med boligpolitikk. Hun mener studenter er mer utsatt som leietakere enn andre grupper.

– Utleiere vet at studentene er uerfaren på leiemarkedet og at de ofte skifter bolig. I de store byene er det også stort press på boligene i de mest attraktive områdene. I sum gjør dette at studenten som allerede har det trangt økonomisk fort kan ende opp med dårligere betingelser enn de skulle, sier Andenæs.

Marianne-Andenæs-foto-Skjalg-Bøhmer-Vold-trykk-1

«Utleiere vet at studentene er uerfaren på leiemarkedet og at de ofte skifter bolig»

I følge Andenæs er dette noen av de vanligste leietabbene studentene gjør:

«Jeg signerte ingen kontrakt»

En kontrakt stadfester dine rettigheter og plikter, og premissene for avtalen. Be gjerne en du stoler på om å se over og ikke vær redd for å stille spørsmål til utleier dersom noe er uklart. Standardkontrakter fungerer godt. Tenk også godt gjennom om du vil binde deg til en lengre periode eller avtale mange måneders oppsigelsestid. Studentlivet forandrer seg raskt og da er det dumt å betale for en bolig du ikke lenger trenger.

«Jeg betalte depositumet kontant»

Mange studenter opplever at de må velge mellom forhåndsbetalt husleie eller opprettelse av depositumskonto tilsvarende flere måneders leie. Regelverket er tydelig på at utleier ikke kan motta depositum kontant eller på egen konto. Og husk at depositumet ikke kan være mer enn 6 måneder.

«Jeg flyttet inn og oppdaget mange feil»

Undersøk husrommet nøye når du er på visning. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller påpeke noe du legger merke til. Husk at utleier har ikke anledning til å ta betalt for mer enn forbruket av varme, vann og strøm. Dersom du oppdager feil eller mangler med boligen etter at du har flyttet inn er det viktig at du sender skriftlig beskjed om dette.

«Jeg glemte å kjøpe innboforsikring»

Huseier er ansvarlig for å tegne forsikring på selve bygget, men alt du har med deg av eiendeler og verdisaker er det du selv som har ansvaret for. Selv om du bor på en liten hybel eier du nok mer enn du tror av klær, utstyr og elektronikk. Studenttiden er en gøyal tid, men fra tid til annen skjer det uforutsette ting.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer