6 spørsmål om det tyske valget

Publisert 19. september 2017 /

Av: Danske Bank

Hva står på spill i det tyske valget, og hvordan kan det påvirke finansmarkedene? Seniorstrateg Christian Lie gir deg svarene.

Når tyskerne går til valg søndag 24. september, kan Angela Merkel sikre seg sin fjerde periode som tysk kansler. Et valg i Europas største økonomi er per definisjon en viktig begivenhet, og Danske Banks seniorstrateg Christian Lie svarer på en rekke sentrale spørsmål knyttet til valget.

1. Hva står på spill ved det tyske valget?

—Først og fremst vil jeg understreke hva som ikke står på spill – nemlig EU og eurosamarbeidet. Både Angela Merkel og hennes største konkurrent Martin Schultz er forkjempere for et tett europeisk samarbeid, og dermed står valget i sterk kontrast til det franske, som i stor grad var et spørsmål om for eller imot Europa. I Tyskland er det temaer som f.eks. innvandring, flyktningpolitikk, forsvarsbudsjett og skatt som står høyt på agendaen. Det populistiske partiet Alternative für Deutschland, som vil trekke Tyskland ut av euroen, ser ikke ut til å få innflytelse.

2. Hva forventer Danske Bank av valget?

— Vi forventer at Angela Merkel fortsatt er Tysklands kansler når valget er overstått. Det tyder alle meningsmålinger på, og hun har blant annet medvind fra en robust tysk økonomi med svært lav arbeidsledighet. Ifølge meningsmålingene ligger Merkels konservative parti CDU og søsterpartiet CSU for øyeblikket an til å få 37 % av stemmene, mens det sosialdemokratiske partiet SPD, med konkurrenten Schultz, ligger på 23 %.Vi forventer derfor større spenning om hvilken koalisjon av partier Merkel potensielt ender med å stå i spissen for. Et sannsynlig scenario er en koalisjon med sentrumspartiene FDP og De grønne, men det kan også bli en bred koalisjon over sentrum med Schultz og SPD, som vi har sett i de siste 4 årene.

Portrett av Seniorstrateg Christian Lie
Seniorstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

3. Hvordan kan valget påvirke aksjemarkedet?

— På kort sikt forventer vi en begrenset markedsreaksjon, ettersom det som nevnt ikke er et valg for eller imot EU og euroen. På lengre sikt kan det tyske valget derimot få en innvirkning på aksjemarkedet. En koalisjon med det liberale partiet FDP kan løfte europeiske aksjer, med tyske aksjer som lokomotiv. FDP ønsker et styrket EU og en ekspansiv finanspolitikk, noe som kan bidra til å støtte opp om veksten i Tyskland, og dette vil være positivt sett med investorøyne.Vi opprettholder overvekten vår i aksjer med fokus på europeiske aksjer som nyter godt av en attraktiv cocktail av lav inflasjon, lave renter og god vekst. Når det tyske valget er over, forventer vi at det igjen vil bli et fokus på den fundamentale økonomiske utviklingen, som nå er i god gjenge i Europa.

4. Hvordan kan valget påvirke rentene?

— Vi forventer ingen innvirkning på rentene.

5. Hva betyr valget for EU og euroen?

— Vi forventer at vi etter valget står overfor et styrket europeisk lederskap i Tyskland. Merkel og Frankrikes president Macron – populært kalt M&M – er, sett i lys av Brexit, klare til å presse på for et sterkere EU-samarbeid.M&M er fast bestemt på at Brexit ikke skal bli en fartsdemper for arbeidet mot tettere integrasjon i eurosonen. Fokuset skal heller være på landene som ønsker å være i den europeiske unionen. M&M har i den seneste perioden snakket om å opprette en felles europeisk finansminister, noe som kan bety at Europa vil bli sett på som en mer sammensveiset enhet.Et styrket europeisk samarbeid i forlengelsen av det tyske valget kan potensielt bidra til å styrke euroen ytterligere mot dollar, men valutakursene vil også påvirkes av den pengepolitiske retningen hos FED og ECB. Euroen har allerede styrket seg markant mot dollar hittil i år.

6. Hvor lurer den neste politiske usikkerheten i horisonten?

— Når det tyske valget er overstått, vil det politiske fokuset i Europa forflytte seg til det italienske valget, som finner sted i løpet av første halvår 2018. Det kan potensielt ryste markedene og svekke euroen dersom det EU-fiendtlige partiet Femstjernebevegelsen blir sittende med makten etter valget. For øyeblikket ligger partiet veldig godt an på meningsmålingene.

Disclaimer:

Dette dokumentet er utarbeidet av Wealth Management i Danske Bank. Det er Finanstilsynet som fører tilsyn med våre markedsaktiviteter i Norge. Dokumentet er et markedsførings-dokument. Det betyr at det ikke er utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser. Historisk avkastning er ingen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Produktinformasjonen i dokumentet er ikke ment som en personlig anbefaling til mottageren. Det foreligger ingen restriksjoner mot handel i forkant av utsendelse av markedsførings-materiale. Forfatteren av dette dokumentet kan motta bonus eller annen provisjonsbasert godtgjørelse knyttet til tilretteleggingen av-, utviklingen av- eller tegning/salg av finansielle produkter generelt eller til finansielle produkter omtalt i dette dokumentet. Dette dokumentet må ikke betraktes som et tilbud om kjøp eller salg av det finansielle produktet. For en fullverdig beskrivelse av produktet, henvises det til prospekt på de underliggende verdipapirfondene. Investor anbefales å sette seg grundig inn i disse dokumentene før en investering foretas. 
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer