Spørsmål og svar: Så mye står på spill ved det franske valget

Publisert 4. mai 2017 /

Av: Danske Bank

Seniorstrateg Christian Lie kommer med sitt syn på hva investorene kan forvente av søndagens presidentvalg i Frankrike.

Portrett av Seniorstrateg Christian Lie
Seniorstrateg Christian Lie, Danske Bank Wealth Management

På søndag avvikles den andre og avgjørende runden av det franske presidentvalget, der franskmennene skal velge mellom EU-tilhengeren Emmanuel Macron og EU-skeptikeren Marine Le Pen som landets nye president. Men det står mer på spill enn hvem som skal lede Frankrike, og finansmarkedene følger valget tett. Utfallet kan nemlig få stor innvirkning på EUs framtid.

Vi spurte Danske Banks seniorstrateg Christian Lie hvordan han vurderer søndagens valg sett med investorøyne:

Hvorfor er valget på søndag så viktig?

«Fordi utfallet kan være avgjørende for Frankrikes medlemskap i EU og eurosamarbeidet. Le Pen ønsker å forlate euroen og reforhandle Frankrikes EU-medlemskap, mens Macron ønsker å knytte enda tettere bånd til resten av Europa.

I tillegg er Le Pens økonomiske politikk preget av proteksjonisme, med sikte på å beskytte innenlandske selskaper fra globalisering, mens Macrons valgprogram inneholder en rekke reformvennlige elementer. Han ønsker blant annet en gradvis reduksjon av selskapsskatten og la næringslivet få større fleksibilitet i forhold til lønnsfastsettelse, noe som skal bidra til å gjenoppstarte den franske økonomien og redusere arbeidsledigheten.

Frankrikes økonomiske vekst har haltet etter resten av euroområdet i de siste årene, og strukturelle reformer vil derfor være kjærkomne for landets økonomi – og i større sammenheng også for den europeiske økonomien, som Frankrike utgjør en vesentlig del av.»

Hva blir konsekvensene hvis Macron vinner?

«En seier til Macron vil fjerne usikkerheten rundt Frankrikes medlemskap i EU og eurosamarbeidet, og finansmarkedene vil kunne puste lettet ut. Et EU og eurosamarbeid i oppløsning er et skrekkscenario for finansmarkedene, siden de økonomiske konsekvensene vil bli alvorlige og uberegnelige.

En seier til Macron kan derfor føre til stigende aksjekurser i Europa – ikke minst på det franske aksjemarkedet, samt de søreuropeiske markedene, som f.eks. det italienske, og spesielt finanssektoren kan potensielt reagere positivt. Men en Macron-seier er allerede i stor grad priset inn i aksjekursene, som har utviklet seg svært raskt siden den første runden av det franske presidentvalget. Investorenes bekymringer ved et nederlag til Macron vil derfor være langt større enn entusiasmen hvis han skulle vinne. Vi må også huske på at parlamentsvalget i juni vil påvirke presidentens politiske gjennomslagskraft. I dag har partiene Front National og Èn Marche henholdsvis 2 og 0 av de 577 setene i parlamentet»

Hva blir konsekvensene hvis Le Pen vinner?

«En seier til Le Pen vil bety økt usikkerhet, og finansmarkedene hater usikkerhet. Aksjemarkedene kan bli hardt rammet, mens de franske rentene kan forventes å skyte i været, med potensielle ringvirkninger for andre land.

Vi forventer likevel at Den europeiske sentralbanken, ESB, vil støtte de landene som er følsomme for ringvirkningene, og at ESB vil kunne dempe eventuelle renteøkninger, slik at vi f.eks. ikke vil oppleve store søreuropeiske renteøkninger, slik vi så under gjeldskrisen i Europa.

Hvis Le Pen vinner, vil det franske parlamentsvalget i juni være avgjørende for mulighetene hun har til å gjennomføre en folkeavstemning om euroen og EU. Hvis Le Pen ikke får flertall bak sin politiske agenda i parlamentet, vil veien til en «Frexit» – det vil si en fransk exit fra EU – fortsatt være lang. Dette endrer ikke på det faktum at vi vil stå foran en periode med økt risiko på finansmarkedene.»

Hvilket valgresultat forventer du på søndag?

«Macron fører solid an på meningsmålingene, og derfor tyder mye på at Macron vil vinne duellen mot Le Pen, men selvfølgelig kan vi ikke utelukke en seier til Le Pen. I fjor ble vi overrasket over utfallet av både Brexit-valget og presidentvalget i USA.»

Hvordan skal man forholde seg som investor fram mot valget?

«Vi anbefaler at man som investor holder fast på strategien man har og sørger for å ha en god risikospredning i porteføljen på tvers av obligasjoner og aksjer – herunder aksjer i ulike regioner og sektorer. God risikospredning er den beste beskyttelsen mot bølgene som det franske valget kan skape.

Til tross for den politiske usikkerheten i Europa, er vi for øyeblikket overvektet i europeiske aksjer. De politiske utfordringene kommer neppe til å avspore den nåværende økonomiske oppturen, der vi i de første månedene av året har fått bekreftet at den europeiske økonomien har kommet sterkt tilbake etter et par tøffe år. I Europa mener vi at det fortsatt er for mye pessimisme rundt europeisk politikk og for lite anerkjennelse av at selskapene igjen tjener penger.»
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer