Spørsmål og svar: Slik ser vi det franske valget med investorøyne

Publisert 21. april 2017 /

Av: Danske Bank

Seniorstrateg Christian Lie kommer med sitt syn på det best og det verst tenkelige utfallet av søndagens presidentvalg i Frankrike.

På søndag avvikles den første runden av det franske presidentvalget, og de to kandidatene med flest stemmer går videre til andre og siste valgrunde den 7. mai – med mindre en av kandidatene i strid med forventningene skulle få minst 50 % av stemmene. De siste månedene har finansmarkedene fulgt den franske valgkampen med stor spenning, ettersom valget kan få store konsekvenser for EU-samarbeidet og dermed den europeiske økonomien.

Vi spurte Danske Banks seniorstrateg Christian Lie om hvordan han vurderer valget sett med investorøyne:

Hvilket utfall vil man som investor være best tjent med på søndag?

«Finansmarkedene trives alltid best med sikkerhet og forutsigbarhet, og derfor vil Emmanuel Macron (fra partiet En Marche !) og Francois Fillon (Republikanerne) være å foretrekke sett med investorøyne. De to kandidatene støtter EU og euroen, mens begge samtidig har et økonomisk reformprogram som kan stimulere veksten i den franske økonomien og dermed også gagne den europeiske økonomien.»

Drømmescenariet som investor er derfor at Macron og Fillon får flest stemmer og går videre til den andre og avgjørende runden av det franske presidentvalget den 7. mai. Dette er best case-scenarioet med lavest risiko.

Portrett av Seniorstrateg Christian Lie
Seniorstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Hva er worst case-scenarioet på søndag?

«De to EU-skeptiske kandidatene – den høyreorienterte kandidaten Marine Le Pen (Front National) og den venstreorienterte kandidaten Jean-Luc Mélenchon (Det opprørske Frankrike) – har begge en politisk agenda som kan føre til politisk ustabilitet og uro rundt det europeiske samarbeidet, og dermed også økt volatilitet og kursfall på finansmarkedene.

Et scenario med Le Pen og Mélenchon som vinnere av første runde er det verste utfallet og forbundet med høy risiko. Da vil Frankrike ende med en EU-skeptisk president uansett utfall av andre valgrunde, og dette vil skape frykt for et Frexit – altså en fransk utmelding av EU – noe som vil være en game changer som vil ryste selve grunnvollen i den europeiske økonomien.

Mellom best- og worst case har vi ulike scenarioer der en av de EU-skeptiske kandidatene går videre til andre runde sammen med enten Macron eller Fillon. Dette betegner vi som situasjon med moderat risiko. Ifølge meningsmålingene vil Macron eller Fillon i så fall gå seirende ut av andre valgrunde.»

Hva er det mest sannsynlige utfallet på søndag?

«Vi har bare meningsmålingene å forholde oss til her, og hvis vi ser på de siste meningsmålingene, er vårt utgangspunkt at Macron og Le Pen går videre til andre runde, der Macron forventes å vinne og bli ny president.

Spesielt Mélenchon har hatt medvind i de siste ukene. For en måned siden lå han langt bak de tre andre kandidatene, men siden dette har han tatt enormt innpå dem med sitt politiske program, som blant annet omfatter senket pensjonsalder, en toppskatt på 90 % for årsinntekter over 400 000 euro og en høyere minstelønn. Både Macron og Le Pen har likevel fortsatt et visst forsprang på meningsmålingene.»

Betyr den politiske usikkerheten at man bør holde seg borte fra europeiske aksjer for øyeblikket?

«Nei, det mener jeg ikke. Tvert imot er vi overvektet i europeiske aksjer for øyeblikket. De politiske utfordringene kommer neppe til å avspore det nåværende økonomiske oppsvinget som mange investorer har nytt godt av. Årets første måneder har på mange områder bekreftet at vi kan forvente høy vekst i verdensøkonomien i 2017, og vi har blant annet fått bekreftet at den europeiske økonomien har kommet sterkt tilbake etter et par tøffe år.

I Europa mener vi at det fortsatt er for mye pessimisme rundt europeisk politikk og for lite anerkjennelse av at de børsnoterte selskapene igjen tjener penger. Hvis det franske valget utvikler seg som forventet, kan det bli en katalysator for hyggelige kursøkninger for europeiske aksjer. Men selvfølgelig skal man ikke være blind for den politiske risikoen, og det siste året har vi sett både ved Brexit-valget i Storbritannia og presidentvalget i USA at meningsmålingene ikke alltid holder stikk.»
Kommentarer

There are 2 comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer