Spår solid økonomisk opptur i Norden

Publisert 6. februar 2017 /

Av: Danske Bank

Trond F. Mellingsæter i Danske Bank mener den nordiske økonomien er blitt tettere integrert, og venter samlet vekst for Norden i 2017.

– For første gang på mange år ser vi en synkron økonomisk opptur over store deler av verden, og det er ventet solid vekst i 2017. Norden er blant regionene som tjener mest på dette med sine åpne økonomier, og vi går fra frisk motvind til lett medvind, sier Trond F. Mellingsæter, Country Manager i Danske Bank.

Global optimisme tross politiske spenninger

Frem til sommeren 2016 var verden preget av frykt for deflasjon og at den vestlige verden skulle havne i en liknende situasjon som Japan har vært i de seneste 20 årene. Gjennom høsten krøp den amerikanske renten oppover og veksten har kommet tilbake. For første gang siden 2013 er det derfor en samlet, nøktern optimisme i de store verdensøkonomiene, selv om det er store politisk spenninger i verden for tiden.

Trond F. Mellingsæter, Country Manager i Danske Bank Norge
Trond F. Mellingsæter, Country Manager i Danske Bank Norge

«De positive signalene underbygges av at sjokkbølgene i USA har lagt seg etter finanskrisen, samt at Europas gjeldskrise bare bød på mindre overraskelser i 2016.  Men selv om finanskrisen er over og gjeldskrisen har roet seg, har den politiske risikoen økt både i Europa og USA»

Nordiske bedriftsledere også positive

Den positive stemningen støttes av en fersk undersøkelse fra Danske Bank der 1 000 ledere av små og mellomstore bedrifter (SMB) i de nordiske landene er spurt. Fire av ti nordiske bedrifter forventer omsetningsvekst på over seks prosent i 2017. Tre av ti forventer å ansette flere folk, mens to av tre av selskapene forventer å holde arbeidstokken uendret.

– Det er ofte sagt at det er store variasjoner og forskjeller i forretningsklima på tvers av de nordiske landene. Undersøkelsen gjort for Danske Bank viser det motsatte. Svarene til SMB-bedrifter i Finland, Sverige, Norge og Danmark viser at de alle er optimistiske med tanke på vekt og sysselsetting i 2017. Det kan tyde på at Norden har blitt enda mer integrert når det gjelder økonomi, handel, utdanning og andre faktorer, sier Mellingsæter
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer