Spår enda høyere oljepris neste år

Publisert 9. desember 2016 /

Av: Danske Bank

Siden OPEC-møtet forrige onsdag har oljeprisen steget nesten 5 dollar til 54 dollar fatet. Og prisen skal videre opp tror Danske Banks analytiker.

Mens mange av oljeanalytikerne vi hører om i norsk presse sitter i Oslo, har Jens Nærvig Pedersen kontor i København. Det gir ham en litt annen innfallsvinkel til analysene av oljeprisen.

– Vi har en finansiell tilnærming til vår analyse. Oljen er en global handelsvare og vårt fokus er å analysere de internasjonale driverne som påvirker oljeprisen mest, sier Nærvig Pedersen.

Danske Banks anslag for oljeprisen 2017 er 59 dollar, men Nærvig Pedersen tror på et ytterligere løft i 2018 til 61 dollar.

– Vi tror på en sterkere økonomisk vekst i verdensøkonomien og at dollaren vil falle litt tilbake. Samtidig er OPEC-avtalen viktig for å styrke oljeprisen, sier Nærvig Pedersen.

Og nettopp OPEC blir et sentralt tema neste år.

– OPEC viste i forrige uke at de igjen er relevante og har betydning for oljemarkedet. Det blir veldig spennende å følge disiplinen i kartellet gjennom året, og spesielt hvordan Russland vil forholde seg til avtalene som er inngått, sier Nærvig Pedersen.

Han peker også på at datoen for det neste OPEC-møtet, 25. mai 2017, blir en merkedag i oljemarkedet.

– Da får vi svar på om avtalen blir videreført og hvordan, sier Nærvig Pedersen.

Som oljenasjon nyter vi godt av høyere oljepris i Norge. Når det gjelder sannsynligheten for at oljeprisen kan komme tilbake til 90-100 dollar fatet, slik den var før nedturen startet i 2014, mener han den tiden er litt forbi.

– Bildet er endret siden den gang. Shale-oil(skiferolje)-produsenter i USA og fornybare energikilder legger et naturlig tak på oljeprisen på et lavere nivå. I årene oljeprisen vaket rundt 100 dollar fatet må vi huske at veksten i Kina var på over 10 prosent årlig og dollarkursen var svak. I sum bidro dette til en uforholdsmessig høy pris, sier Nærvig Pedersen.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer