Slik unngår du likviditetsfellene

Publisert 15. januar 2016 /

Av: Danske Bank

​Mangel på kontanter eller likvide midler er en vanlig årsak til konkurs, selv om bedriften din i utgangspunktet er levedyktig. Dette er de enkle rådene for at bedriften din skal unngå å havne i likviditetsskvis, eller akutt mangel på kontanter.

1) Kjenn deg selv

For å unngå likviditetsfellene må du ha en oppdatert oversikt over dine tilganger og fordringer. Du  må også ha god kontroll på timingen mellom når du får salgsinntekter og når du må betale egne regninger. Opplever bedriften sesongvariasjoner eller har noen få store kunder som betaler periodevis, kan det bli trangt til tider. Bedrifter med høye faste kostnader og små marginer har større utfordringer når etterspørselen avtar i perioder. Kjenner du egen kontantstrøm godt, kan du frigjøre kapital i tide og ivareta likviditeten i trangere perioder.

2) Kjenn kundene dine

Ikke alle kunder er til å stole på. Noen går til inkasso og koster deg mye tid, penger og ergrelse. Hør med kolleger og undersøk kunder som ønsker kreditt med noen enkle søk på nettet.  Iblant kan det faktisk være penger å spare på å avstå fra et salg.

3) Få betalt i tide

Ha gode og effektive rutiner for å sende ut og følge opp fakturaer. Mange effektive IT- og mobilverktøy lar seg integrere med bankens systemer. For eksempel kan du automatisere hele purreprossesen med bruk av KID-nummer på dine fakturaer. Mobilapper for både nettbank og regnskapssystemer gir deg oversikt over betalinger til enhver tid.

4) Få betalt tidligere

Tiden det tar før du får betalt kalles kredittiden. Jo lenger det tar før du får pengene inn på konto, desto mer koster det deg. Du går glipp av renter og kan ikke reinvestere inntektene.  Standard kredittid er vanligvis 30 dager. Det kan være lurt å spørre seg selv om alle dine kunder trenger 30 dager. I noen tilfeller kan det faktisk være at kundene ønsker hyppige små fakturaer i stedet for noen få store.
Eksempel: Ved å redusere kredittiden fra 45 til 30 dager kan du frigjøre mye kapital:

  • Bedriften har 450 000 kroner i utstående fordringer, og en kredittid på 45 dager
  • Kredittiden reduseres fra 45 til 30 dager
  • Konsekvensen er at tilgjengelige driftsmidler øker med 150 000 kroner

5) Få betalt på flere måter

Å diversifisere inntektene er en god strategi for å spre risikoen. Det kan være fornuftig å lete etter alternative kilder for inntekt i bakhånd. En studie av over 550 små og mellomstore bedrifter utført av The Economist i Storbritannia viste at de bedriftene som hadde alternative inntektskilder gjorde det bedre enn de som ikke hadde det.

6) Vær risikobevisst

Få selskaper gjør en grundig gjennomgang av ulike worstcase-scenarier. For eksempel kan problemer hos en underleverandør få store konsekvenser for dine leveranser. Kanskje bør du velge å forsikre deg mot noen negative hendelser. I overskuddsperioder er det risikabelt å bare investere i nytt utstyr. Utstyr kan være vanskelig å omsette ved en krise. Derimot kan det å plassere deler av overskuddet i et lett innløselig rentefond være en måte å opprettholde god likviditet på.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer