Slik får du skattefradrag for julebordet

Publisert 12. desember 2016 /

Av: Danske Bank

​Julebord for egne ansatte gir rett til skattefritak. Har du med kunder er det derimot en rekke krav som må oppfylles. For eksempel mister du skattefradraget om du serverer gjestene brennevin.

Julebordsesongen bringer oss inn i Skatteetatens jungel av velferds- og representasjonsregler. Hovedregelen er at det er skatteplikt på alt en ansatt mottar fra arbeidsgiveren. Men skattereglene har en rekke unntak. For eksempel kan du få unntak fra skatteplikt dersom tiltaket anses som et rimelig velferdstiltak og består i en naturalytelse. Julebord er et eksempel på nettopp dette, noe som gjør at du ikke behøver å fordelsbeskatte de ansatte, og bedriften får fullt fradrag for alle utgifter.

Denne typen velferdstiltak gir også rom for å inkludere de ansattes familie, eiere, styremedlemmer, aksjonærer, deltidsansatte og korttidsansatte. Ønsker du derimot å invitere kunder, leverandører eller andre som ikke er tilknyttet bedriften, med på julebord, er vi over i kategorien representasjonskostnader. Her gjelder helt andre regler. Blant annet er det viktig å merke seg at for å få skattefradrag på representasjonskostnader må regningen ikke overstige 421 kr per person, du kan ikke servere brennevin, og du må føre på bilaget hvilke personer som deltar.

Det er verdt å merke seg at selv om du ikke oppfyller kravene til fradrag ved representasjon, kan du fortsatt få fradrag for egne ansatte som velferdstiltak.

Du trenger ikke å ha separate regninger, men du må føre på hvem som har vært på arrangementene slik at utgiftene kan fordeles forholdsmessig mellom egne ansatte og kunder. Har du for eksempel 30 personer på julebordet, og 10 av dem er kunder, vil vanligvis en tredjedel av den totale regningen føres som representasjon, mens resten går som velferdstiltak.

Legg også merke til at ved velferdstiltak som er fradragsberettiget, vil også kostnader til alkohol og tobakk normalt gi fradrag. Og i motsetning til ved representasjon får du fradrag også ved servering av brennevin – så lenge serveringen skjer i rimelig omfang.

Vi i Danske Bank ønsker lykke til med julebordsesongen og oppfordrer alle til å ta godt vare på hverandre inn mot høytiden.

Det er viktig å merke seg at for å få skattefradrag på representasjonskostnader må regningen ikke overstige 421 kr per person
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer