Rentenivået er jokeren for boligmarkedet i 2017 - Danske Bank Stories

Rentenivået er jokeren for boligmarkedet i 2017

Publisert 4. januar 2017 /

Av: Danske Bank

Boligmarkedet var helt unikt i 2016, og Krogsveen tror boligprisene vil fortsette å vokse også i 2017. De spår en oppgang på 12,5 prosent på landsbasis.

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk fra desember viser at boligprisene fortsatte å stige, og totalt er prisene 12,8 prosent høyere enn for et år siden. I Oslo har prisene steget hele 23,3 prosent. Krogsveen spår at boligprisene vil stige ytterligere 10 prosent fra desember 2016 til desember 2017 noe som tilsvarer 12,5 prosent stigning i gjennomsnittsprisene fra 2016 til 2017.

– Forutsetningen for våre prognoser er at renten forblir på dagens lave nivåer. Selv små endringer vil slå hardt inn, så den lave renten er jokeren for boligmarkedet de neste årene, sier Leif J. Laugen, administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Krogsveen.

Laugen understreker at prognosene fra Norges Bank ikke tilsier en renteøkning de neste årene. Laugen tror likevel på en viss utflating av boligprisene gjennom året.

– I løpet av året vil flere nybygg ferdigstilles, og det vil legge en demper på prisveksten på østlandet, sier Laugen.

Oslo er spesielt

De siste 12 måneder var prisveksten i Oslo på hele 23,3 prosent. Laugen understreker at det er helt unikt i norsk sammenheng.

«Med unntak av et oljedopet Stavanger i 2006-07 har vi aldri opplevd lignende tilstander i boligmarkedet i Norge»

1543547278_main

Leif J. Laugen, adm.dir, Eiendomsmegler Krogsveen AS

I år forventer Krogsveen en vekst fra desember 2016 til desember 2017 på10 prosent i Oslo, noe som tilsvarer 17 stigning i gjennomsnittspriser i hovedstaden, sammenlignet med 12,5 prosent for landet som helhet.

– Vi tror effekten av de nye kravene for lån til sekundærboliger i Oslo er begrenset på kort sikt. Det lave rentenivået vil fremdeles tiltrekke seg nye investorgrupper med høy egenkapital som vil fortsette å drive prisene, mener Laugen.

Bekymret

På litt lenger sikt er imidlertid Laugen bekymret for Oslos prisnivå. Den typiske bruktleilighet som er omsatt i Oslo de siste månedene koster 72 000 kroner per kvadratmeter. Det er nesten dobbelt så dyrt som i resten av landet.

– Ser vi inn i krystallkulen flere år fremover vurderer vi dagens tilstand i Oslo-markedet som ustabil. I dag er det mange investorer som eier sekundærboliger i Oslo. De beveger seg gjerne i flokk, inn og ut av markedet. I kombinasjon med stigende renter eller andre eksterne faktorer, kan dette medføre stort prisfall lengre frem i tid, sier Laugen.

Les mer om Krogsveens boligprognoser her.




Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *



Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer