Tror på uendret sentralbankrente ut 2017

Publisert 15. desember 2016 /

Av: Danske Bank

På dagens rentemøte besluttet hovedstyret i Norges Bank å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent. Et av usikkerhetsmomentene er boligmarkedet.

– Dette var en ventet beslutning. Sentralbanken signaliserer nå renten skal være uendret i 2017, og forsåvidt også i 2018, sier sjefsøkonom i Danske Bank Frank Jullum.

Hovedstyret beholder sin nøytrale holdning. Det betyr at styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, men at det er større sannsynlighet for nedgang enn oppgang.

– Inflasjonen er lavere enn ventet, vekstutsikten i norsk økonomi er noe svakere, kronen er sterkere og det er et høyere påslag på Nibor-renten. Alle disse faktorene trekker rentebanen ned. Det som imidlertid trekker opp er at rentene stiger globalt og at boligprisene i Norge fortsetter å løfte seg i høyt tempo, sier Jullum.

Og det er nettopp den kraftige boligprisutviklingen som nå får ekstra oppmerksomhet fra sentralbanken.

Frank Jullum, Sjeføkonom i Danske Bank @Frank_jullum

– For første gang ser vi at utviklingen i boligmarkedet vektlegges sterkere av sentralbanken, ettersom de inkluderer boligprisutviklingen direkte i renteregnskapet, sier Jullum.

Derfor vil rentemarkedet ha et ekstra øye på boligprisene fremover. Jullum er spent på hvordan gårsdagens innstramninger fra regjeringen, med 40 prosent egenkapitalkrav på sekundærbolig, samt dagens melding om økt kapitalbufferkrav til bankene, påvirker boligprisene.

– Det er usikkert hvordan de nye tiltakene slår inn i boligmarkedet, men vi tror det vil gjøre det lettere for Norges Bank å unngå å måtte øke renten neste år, sier Jullum.

Frank Jullum er ansatt som sjefsøkonom i Danske Bank. Han gjør selvstendige betraktninger rundt norsk og internasjonal økonomi som ikke nødvendigvis samsvarer med bankens rentesetting.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer