Rådyr hyttepåske

Publisert 18. mars 2016 /

Av: Danske Bank

Påsken er hyttetid, men kostnaden kan raskt overstige flotte hotell- og utenlandsferier.

Påsken nærmer seg! Å samle familien på hytten med skiturer, Kvikk Lunsj og påskequiz er selve feriedrømmen for mange. Men drømmen har en stiv pris som mange sveiper under filleryene. Ofte glemmer man at hytten koster titusenvis av kroner hvert eneste år, noe som gjør at døgnprisen kan sammenlignes med de flotteste feriestedene i utlandet. Et godt alternativ er også luksushotellene i fjellheimen.

To av fem disponerer hytte

Norge er et hytteland, med over 400 000 registrerte hytter fra svært enkelt standard, til høymoderne glass- og steinpalasser i amerikansk lodge-stil. To av fem nordmenn sier de disponerer en hytte, men prisen er høy for mange.

Selv om renten er lav, så blir likevel døgnprisen høy om hytten brukes lite. Regnestykket viser at en normal norsk hytte med god standard koster 2640 kroner per natt om familien bruker hytten 20 netter i året. Er hytten verdt det dobbelte og lånet dobles, så stiger døgnprisen naturligvis tilsvarende. Da har hyttedrømmen en pris!

hytte

Selv om renten er lav, så blir likevel døgnprisen høy om hytten brukes lite.

Skyhøy døgnpris

En norsk folkehytte er typisk 80 kvadratmeter og har en verdi på 2,5 millioner kroner. Med en egenkapital på 500 000, blir gjeldsutgiftene på i overkant av 30 000 kroner i året, gitt en rente på 2,1 prosent og en kapitalskattesats på 25 prosent for 2016. Av andre utgifter følger vedlikehold, strøm- og oppvarming, samt kommunale avgifter og forsikring.

Regnestykket er konservativt og utelukker eventuelle bredbåndskostnader, felleskostnader til velforeningen, årskort i alpinanlegget for hele familien, hyppigere utskifting av skiutstyr og klær, brøyting, samt alle innkjøpene mange gjør til hytten gjennom året av inventar og interiørdetaljer. Mange har like høye forventninger til hytten som til hjemmet. Summen av alle småinnkjøpene blir til slutt høy. Mange kan nok plusse noen titusen på kassalappen.

Spa

Til sammenligning kan en familie på fire reise en uke til Kanariøyene i påskeuken, en av de dyreste ukene i året, for 20 000 kroner og oppover. For samme prisen tilbyr også de store kjedene ukesopphold på de beste hotellene i fjellheimen med badebasseng og SPA-muligheter.

Hytte er et følelsesprosjekt og mange opplevelser kan vanskelig regnes om i kroner og ører. Hytten handler også samhørighet, tradisjon og om å samle storfamilien. Hytten er stedet hvor mange puster ut, og kan være et avbrekk for mange som tilbringer nok dager med en koffert resten av året. Tiden hvor fritidsboligen var en investering er nok forbi, men hyttedrømmen står nok sterkt hos mange.

Husk Airbnb

Deletjenesten Airbnb har blitt svært populær i Norge og stadig flere velger å bedre hytteøkonomien gjennom utleie. På populære skidestinasjoner kan man enkelt leie ut hytten for 5000 kroner for en helg, når man selv ikke bruker fritidsdrømmen. Husk at Airbnb tar et gebyr for tjenesten, som blant annet skal dekke forsikringer og annet.

Airbnb ordner oppgjøret ditt, og ordningen hvor leier og utleier gir hverandre tilbakemeldinger er strålende. Systemet har vist seg svært effektivt og gjør det enkelt å leie ut hytten. Hytteutleie er også skattefritt inntil 10 000 kroner, hvor 85 prosent av overskytende utleiebeløp beskattes med 25 prosent for 2016.

Kilder: Statistisk Sentralbyrå, Prognosesenteret, Danske Bank og Adresseavisen
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer