Her er rådene for å unngå bruktbilfella

Publisert 2. mai 2017 /

Av: Danske Bank

Forbrukerrådet mottok i fjor over 8 000 klager fra misfornøyde bruktbilkjøpere. Mange av klagene kunne vært unngått hvis flere blant annet sjekket bilens tilstand på et verksted og skrev kjøpskontrakt.

– Bruktbilkjøpere må undersøke bruktbilen nøye før man slår til. Ta den med til verksted før du kjøper bilen og få gjennomført en sjekk, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogly.

Forbrukerrådet vet hva de snakker om. I fjor mottok de hele 8 000 klager fra misfornøyde bruktbilkjøpere, og dette er den klart største gruppen av misfornøyde forbrukere i Norge.  Mange unngår misnøye med bruktbilkjøpet ved eksempelvis å ta bilen innom et NAF-verksted.

– Godt brukte biler er oftere i dårligere stand enn kjøper forventer. En åtte år gammel bil som har gått 150 000 km kan godt fremstilles bra i annonsen, men det er trolig mange deler som er litt slitt og det er ikke sikkert den er rustfri selv om den nylig har vært på service, sier Audun Bergerud, som er teknisk konsulent i NAF.

Årlig er det nærmere 500 000 eierskifter på bil i Norge, og mange av bilkjøperne kommer til NAF for råd og hjelp i forbindelse med bilkjøp.

– Vi anbefaler alle som kjøper bil om å inngå en kjøpskontrakt. Hvis du ikke gjør det har du bare byttet penger mot bil uten å stadfeste hva som selges, eksempelvis ekstrahjul, takboks og annet utstyr.

Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF

Forbrukerrådet har utarbeidet en egen liste med råd til alle bruktbilkjøpere:

  1. Sjekk tilstanden på bilen, for eksempel hos NAF.
  2. Skriv kontrakt
  3. Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll
  4. Sjekk om det er gjeld knyttet til bilen
  5. Sjekk om årsavgiften er betalt
  6. Sjekk om selger eier bilen
  7. Sjekk serviceheftet
  8. Sjekk om det er garanti på bilen
  9. Velg riktig lån

Her kan du lese mer om Forbrukerrådet og NAFs tips:

Forbrukerrådet: https://www.forbrukerradet.no/forside/bil/kjop-og-salg-av-bil/sjekkliste/

NAF: https://www.naf.no/kjop-og-salg/kjope-bil/kjapp-huskeliste-for-kjop-av-bil/
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer