Råd til studenter: Slik får du sommerjobb - Danske Bank Stories

Råd til studenter: Slik får du sommerjobb

Publisert 23. mars 2017 /

Av: Danske Bank

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og du som er student må begynne å se deg om etter sommerjobb. Ikke bare for å tjene penger de månedene du har fri, men også for å skaffe deg viktig arbeidserfaring. Vi forteller deg hvordan du bør gå frem når du skal søke sommerjobb, og hvorfor du bør ha en.

Sånn får du jobb

Jannicke Ianssen, Recruitment and Talent Professional i Danske Bank, har følgende råd til studenter som ser etter sommerjobb:

– Vær tidlig ute – mange «summer internships» legges ut nesten et år i forveien. I små bedrifter kan sommerjobber ofte skaffes gjennom nettverk, men i store selskaper som Danske Bank legges sommerjobbene gjerne ut på bedriftens hjemmeside.

Vær frempå

Ifølge Jannicke lønner det seg å følge aktivt med på bedriftenes hjemmesider og andre stillingsportaler. Dersom skolen din har bedriftspresentasjoner, snakk med representanter fra selskapet du ønsker å søke sommerjobb hos. Finn ut hvilke muligheter som finnes for deg, hvordan du søker, og spør gjerne hva som skal til for at akkurat du får mulighet til å vise hva du kan.

Lag oversikt over mulighetene, og lag en proff CV

Tenk på hva du ønsker å lære eller hvilket fag du ønsker innsikt i, og se hvilke muligheter som finnes der. Kartlegg hvilke firma du er mest interessert i å ha sommerjobb hos. Rett og slett – skaff deg oversikt over markedet.

Deretter kan du begynne å jobbe på CV-en din. Det viktigste med en CV er at den er profesjonelt satt opp, er ryddig, ikke har skrivefeil, og at den inneholder all nødvendig informasjon.

Et bilde er som oftest positivt, men pass på at du setter inn et nøytralt bilde som viser hvordan du ser ut i dag. Dersom du har snakket med ledere som er ute for å rekruttere på seminarer og presentasjoner på skolen, og du har gjort et godt inntrykk, kan bildet bidra positivt til at de kjenner deg igjen.

Derfor bør du ha jobb utenom studiene

Det er ingen hemmelighet at søkere med arbeidserfaring blir prioritert når de er ferdige med studiene og skal ut i arbeidsmarkedet.

I tillegg til å lære et fag og bli kjent med en bransje, er sommerjobb også en mulighet for studenter til å vise at de kan ta ansvar og vise punktlighet og redelighet.

– Ofte har vi lite som skiller de gode studentene fra hverandre når de søker på våre juniorstillinger. Da er det en fordel at en kandidat har hatt sommerjobb, og i enkelte stillinger gir det et reelt konkurransefortrinn, forteller Jannicke.

– Ofte har vi lite som skiller de gode studentene fra hverandre når de søker på våre juniorstillinger. Da er det en fordel at en kandidat har hatt sommerjobb, og i enkelte stillinger gir det et reellt konkurransefortrinn.

Jannicke Iannsen, Recruitment and Talent Professional
Jannicke Iannsen, Recruitment and Talent Professional

Alle typer arbeid er bedre enn ingenting

Det er selvfølgelig optimalt med en sommerjobb som gir relevant kompetanse og erfaring fra det faget eller den bransjen du utdanner deg innenfor. Men ikke fortvil om du ikke får den sommerjobben som gir mest status på CV-en.

– Du har mange år å gjøre det på. Og om du ikke lærer noe fra drømmebransjen, får du likevel generell arbeidserfaring. Det i seg selv er viktig. Du får referanser, og du lærer utrolig mye om deg selv med tanke på det å jobbe med andre, sier Jannicke.

Bemanningsbyrået er positiv til all erfaring

Et av Norges største bemanningsbyrå, Adecco, har over 60 års erfaring med bemanning og rekruttering. Søker du jobb gjennom dem, kan arbeidserfaring ofte være det som avgjør om du går videre eller ikke, forteller Bjørn Wiik, regionsdirektør hos Adecco.

Det er ikke nødvendigvis så enkelt å finne en sommerjobb relatert til det du ønsker å jobbe med, men heldigvis er det heller ikke spesielt viktig. Poenget er at du kan vise til å faktisk ha jobbet, forklarer Bjørn:

– Uavhengig av hvilken type arbeidserfaring du har, er det utelukkende positivt. All erfaring er bedre enn ingen erfaring. Mange tror kanskje at tilkallingsvikariat og sommerjobb som avisbud ikke er noe å skryte av, men allerede der skiller du deg ut i søknadsbunken. Søkere med arbeidserfaring viser at de har tatt ansvar, og det er noe vi legger merke til.

Butikkjobben er gull verdt

At sommerjobben du har som student ikke er spesielt relevant for studiene, spiller ikke så stor rolle. Om du trakter kaffe, sitter i kassen, eller rydder lagerlokaler, investerer du uansett i din fremtidige karriere. Det er nemlig selve arbeidserfaringen som teller, skal vi tro Bjørn.

– Ved å skaffe deg en sommerjobb, viser du vilje til å jobbe – samtidig som du bygger CV. Etter fullførte studier, når tiden er inne for å entre jobbmarkedet, er dette noe som kommer godt med. Arbeidsgivere ønsker seg kandidater som kan dokumentere praktisk erfaring. I Adecco prioriteres ofte søkere med arbeidserfaring, og da er det et pluss om du kan vise frem en CV med arbeidserfaring, forteller Bjørn.

– Vi merker om søkere har arbeidserfaring

Ikke bare får studentene trent på det å balansere tiden sin gjennom å jobbe, de modnes også raskere – og lærer seg å samarbeide på en annen måte enn i studiesituasjonen. Dette er lærdom som kommer godt med når de blir innkalt til et jobbintervju:

– Allerede i intervjusituasjonen kan vi oppleve forskjell på søkere som har arbeidserfaring, kontra søkere som ikke har det. Det betyr selvfølgelig ikke at det er umulig å få seg jobb uten tidligere erfaring, men det vil ofte være vanskeligere, avslutter Bjørn.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer