Oljen kan stige i 2017 – Men Trump lurer i kulissene

Publisert 12. januar 2017 /

Av: Danske Bank

Danske Banks senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen kommer med sitt syn på hvor oljeprisen er på vei. USA er en betydelig variabel i denne ligningen.

Oljemarkedet startet 2016 med betydelige fall. Det oppsto bekymringer på finansmarkedene rundt verdensøkonomien og stor usikkerhet om Kinas vekst. Samtidig skrudde oljeselskapene opp kranene og produserte alt de kunne. Det ble den perfekte stormen for oljemarkedet. Oljeprisen har siden stabilisert seg på nivået rundt 45-50 dollar per fat, og ved utgangen av 2017 forventer Danske Banks senioranalytiker og oljespesialist Jens Nærvig Pedersen at oljeprisen vil ligge høyere enn i dag. Han anslår at en generell forbedring i verdensøkonomien og avtagende bekymring for veksten i Kina vil støtte opp om den stigende oljeprisen det kommende året. Det er imidlertid stor usikkerhet knyttet til utviklingen i oljeprisen, og flere av dem er forbundet med USAs valg av Donald Trump som president. Her beskriver Jens Nærvig Pedersen en rekke faktorer som blir viktige for prisutviklingen på olje i året som kommer – og fellesnevneren for dem er USA:

OLJEPRIS OPP: Vekst i USA

«Hvis Trump virkelig får fart i den amerikanske veksten gjennom økt offentlig forbruk, vil det øke det innenlandske oljeforbruket. USA er verdens største forbruker av olje, og hvis det går bedre for økonomien, vil forbrukerne kjøpe større biler og kjøre mer. Det vil være positivt for oljeprisen», sier Jens Nærvig Pedersen.

OLJEPRIS OPP: Sanksjoner mot Iran

«I løpet av valgkampen truet Donald Trump med å rive i stykker atomavtalen med Iran og gjeninnføre sanksjoner mot landet. Hvis dette skjer, vil det ramme Irans oljeproduksjon. Selv hentydninger fra Trump om sanksjoner mot Iran kan presse oljeprisen oppover, og hvis han gjennomfører dem, kan oljeprisen stige i ganske lang tid. På sikt vil den falle igjen, fordi amerikanske produsenter til gjengjeld vil produsere mer og kompensere for noe av den tapte oljen fra Iran i markedet.»

OLJEPRIS NED: Proteksjonistisk USA

«Hvis Donald Trump blir mer proteksjonistisk og innfører handelshindringer, kan det påvirke veksten i USA og resten av verden negativt. Da vil det brukes mindre olje til å frakte varer rundt om i verden, og dette vil ramme oljeforbruket.»

OLJEPRIS NED: Dyrere dollar

«Også den amerikanske sentralbanken, Fed, kan påvirke oljeprisen neste år. Hvis Fed beslutter å heve renten raskere enn tidligere signalisert, vil dollaren stige. En styrking av dollaren gjør det dyrere å forbruke olje utenfor USA, ettersom olje handles i dollar, og det kan virke dempende på oljeforbrukere utenfor USAs grenser og føre til fall i oljeprisen.»  

Tekst: Mette Kronhold Frænde
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer