Er du økonomisk forberedt på å bli 100 år?

Publisert 20. mars 2017 /

Av: Danske Bank

I dag er forventet levealder over 80 år, og halvparten av barna som nå blir født kan regne med å bli 100 år gamle. Det betyr at du kan risikere å være pensjonist nesten like lenge som du er yrkesaktiv. Hva betyr det for pensjonssparingen din?

Et besøk i en barnehage gir rom for refleksjoner. Da slår det meg at halvparten av barna i barnehagen vil bli 100 år gamle. Det er fantastisk, men også utfordrende. For hvordan skal pensjonisttilværelsen finansieres, spør Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Pensjonist like lenge som du arbeider

Gitt at nordmenn i fremtiden er yrkesaktive like lenge som i dag, samtidig som yrkeslivet krever mer kompetanse og utdannelse, er det sannsynlig at mange kommer til å være pensjonister omtrent like lenge som de arbeider. Da sier det seg selv at vi vil få store utfordringer med å finansiere de økte pensjonskostnadene. Og du bør være varsom med å stole på at staten og Folketrygden skal hjelpe deg langt på vei.

– En av de viktigste endringene i pensjonsreformen er at pensjonen blir levealdersjustert. Det betyr at din opptjente pensjon fra Folketrygden skal fordeles på antall år ditt årskull forventes å leve. Det betyr altså at jo lenger vi er forventet å leve, jo mindre utbetales i pensjon, sier Setsaas.

Folketrygd + tjenestepensjon + egen sparing = pensjon

Hva vil du egentlig få i pensjon? Din fremtidige årlige pensjonsutbetaling vil være en kombinasjon av det du får fra Folketrygden, tjenestepensjon fra arbeidsgiver og det du selv har spart opp.

Med fremtidens levealder kan du forvente å få omtrent 200 000 kroner utbetalt i årlig pensjon fra Folketrygden, gitt en årslønn på omtrent 500 000 kroner (målt i dagens verdi). Det betyr at du som pensjonist vil få utbetalt omtrent 40 prosent av det du fikk utbetalt årlig da du var i jobb.

For å unngå dramatisk nedgang i årlig utbetaling, må du se hvilke ordninger du har i tillegg.  Alle arbeidstakere har obligatorisk tjenestepensjon, noe som vil si at arbeidsgiver setter av en andel av lønnen i pensjonssparing for deg.

–  Mange tror de har bedre ordninger gjennom arbeidsgiver enn de faktisk har. I realiteten har en halv million nordmenn kun en obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Det betyr at det bare blir spart rundt 8 000 kroner i året hvis du har en årslønn på 500 000 kroner. Hvis du ser for deg at du skal være pensjonist nesten like lenge som du er yrkesaktiv, blir det et forsvinnende lite beløp til utbetaling.

Også de som tilsynelatende har gode tjenestepensjonsordninger risikerer et lite alderssjokk.

– De fleste tjenestepensjonsordninger utbetales bare over 10 eller 15 år. Det betyr at du etter fylte 77 år kun får utbetalingene fra Folketrygden. Hvis du tar høyde for at du lever til du er 100, blir det mange år med lav pensjon, sier Setsaas.

Forbrukerøkonom Maria Setsaas
Forbrukerøkonom Maria Setsaas

Den siste, og kanskje viktigste, løsningen er at fremtidige pensjonister selv må øke den totale sparingen gjennom å spare på egenhånd.

Mest å spare i aksjefond

I gamle dager ble sparepengene satt på sparekontoer med høy rente, og høy rente gjorde at pengene ynglet frem til pensjonistalderen. Nå går imidlertid renten mot null, og det gjør at dagens arbeidstakere må tenke annerledes på vei mot pensjonisttilværelsen.

– For å spare mest mulig frem mot pensjonsalder, bør du fordele sparepengene mellom sparekonto og aksjefond. Ved sparing i aksjefond forventes det at avkastningen er rundt fem prosent høyere enn i rentemarkedet. Min klare anbefaling er derfor at du vekter en større andel av sparingen din i aksjefond, avslutter Setsaas.

For at dagens barnehagebarn skal kunne nyte pensjonisttilværelsen sin, er rådet klokkeklart: Start tidlig, spar mer og med høyere risiko!
Kommentarer

There is one comment

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer