Nyttårsforsettene som får orden på økonomien - Danske Bank Stories

Nyttårsforsettene som får orden på økonomien

Publisert 10. januar 2017 /

Av: Danske Bank

Nytt år, nye muligheter. Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank, gir deg tips til nyttårsforsettene som gir bedre økonomisk kontroll i 2017.

Starten på det nye året betyr at mange inngår avtaler meg seg selv om nye, bedre vaner. Om målet er å spise sunnere eller trene mer, kan årets nyttårsforsett også kombineres med et lite økonomisk spark bak. Rett og slett en økonomisk rengjøring, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Kortsiktige mål for langsiktig kontroll   

Det er lett å glemme hva som går inn og ut av konto i løpet av et år. Start det nye året med å få en god økonomisk oversikt. Bruk en kalender og budsjettverktøyet i nettbanken til å føre opp både faste og sporadiske utgifter, fra de store tingene i familieøkonomien som bolig- og billån, samt forsikringer, ferier, klær og utstyr, til årets nyinvesteringer og målsettingen for årets sparing.

– En langsiktig oversikt gjør det lettere å lage, samt holde seg til, et realistisk budsjett hver måned. Noen av de viktigste er å sjekke om du har bank-, forsikrings- og spareavtalene som passer for deg. Her ligger de store pengene. Deretter skreller man bort unødvendige impulskjøp ved å ha gode ukentlige vaner. For eksempel kan du spare både tid og penger ved å gjøre hele mathandelen på nett én dag i uken. Da reduser du sannsynligheten for å plukke med deg fristende varer ved kassen, sier Setsaas, og legger til:

– Pensjonssparing er også et tema mange bør ta et fastere grep om. Sjekk norskpensjon.no, hvor alle avtalene dine ligger inne. Også fra tidligere oppdragsgivere. Her kan du raskt få oversikt over om du må spare mer per måned for å oppnå pensjonsdrømmen.

Kjøp, selg og del mer på nett

2016 var året delingsøkonomi tok av i Norge. Spesielt i storbyene har det blitt langt mer vanlig å spe på med leieinntekter fra ulike deletjenester som Airbnb og Nabobil, og tjenestene blir stadig mer utbredt.

«Et fint nyttårsforsett kan være å dra nytte av ulike deletjenester for å kunne tjene og spare litt ekstra hver måned. Utleie av fritidsboligen er skattefritt inntil 10 000 kroner, hvor 85 prosent av overskytende utleiebeløp beskattes med 24 prosent for 2017»

Samtidig som det er svært populært med deletjenester, bugner bruktmarkedene på nett med alt fra flotte barnevogner til sportsutstyr og klær.

– La 2017 bli året du kjøper og selger mer brukt. På nettsider som Finn.no og Facebook kan du gjøre et kupp på pent brukte varer eller tjene på å selge utstyret du ikke lenger bruker. Kanskje gir det ekstra motivasjon til rydde ut loftet eller garasjen også, sier Setsaas.

Kvitt deg med forbrukslånet

51 prosent av nordmenn under 30 år har tømt kontoen før neste lønning. Stadig flere oppsøker kortsiktige løsninger som forbrukslån og dyre kredittkort. Ifølge Finanstilsynet har husholdningenes forbruksgjeld nær doblet seg de seneste årene og nærmer seg 100 milliarder kroner.

– De kortsiktige løsningene er svært dyre og vi ser ofte tosifrede gjeldsrenter. Nyttårsforsettet jeg anbefaler er å betale ned den dyreste gjelden først. For mange er det helt unødvendig å betale tusenvis av kroner årlig på dyre lån. Du kan også kontakte banken din og refinansiere de kortsiktige lånene om du har sikkerhet i boligen din. Det beste tipset er likevel å balansere forbruket og inntektene gjennom året, og i utgangspunktet unngå å pådra seg denne dyre gjelden, sier Maria Setsaas i Danske Bank.

Kilder: TNS Gallup, Finanstilsynet, E24, Dinside.no og Danske Bank
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer