Norske investorer frykter Trump

Publisert 7. november 2016 /

Av: Danske Bank

Bare 1 av 20 norske investorer ville stemt på Donald Trump i den amerikanske valgkampen hvis de hadde hatt muligheten. Det viser en undersøkelse fra Danske Bank.

– Normalt har investorer sterkere sympati for republikanske kandidater, men med sine uttalelser har Donald Trump klart å skremme investorer over hele verden, også i Norge, sier Seniorstrateg i Danske Bank Wealth Management, Christian Lie.

I årets valg er det altså annerledes. Synspunktene til norske investorer samsvarer med hvordan de internasjonale investorene har reagert den seneste tiden der positive målinger for Donald Trump har blitt etterfulgt av fallende aksjekurser på verdens børser.

Lie peker også på at en demokratisk seier historisk sett har tendert å  gi en svakere utvikling i aksjemarkedet det første året. Når investorene deretter ser at valgkampløftene ikke blir gjennomført løftes aksjekursene i aksjemarkedet vesentlig mer det neste året.

FullSizeRender

Christian Lie, Seniorstrateg i Danske Bank

– Ved republikansk seier har effekten historisk sett gått motsatt vei. Man har antatt at en republikansk president vil være mer næringslivsvennlig, men så brytes valgløfter, og man ser en svakere utvikling i aksjemarkedet i det andre året, sier Lie.

Her er hovedfunnene:

  • Hele 81 % av dem sier de ville stemt på Hillary Clinton, mot kun 5 % som sier de ville stemt på Donald Trump (14 % vet ikke).
  • Kun 5 % tror Trump vinner valget
  • Kun 6 % mener Trump vil ha mest positiv effekt på den globale økonomien
  • 57 % mener utfallet vil påvirke norsk økonomi, samtidig som kun 9 % tror det vil påvirke egne investeringer
  • Hele 82 % mener Clinton vil være best for norsk økonomi

Om undersøkelsen:

Prospera har på oppdrag fra Danske Bank undersøkt norske investorers syn på de to presidentkandidatene i det amerikanske valget. Mer enn 1100 investorer har blitt intervjuet i perioden 13.-21. oktober. Investorene er et utvalg av den norske befolkningen, ikke et utvalg av Danske Banks kunder.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer