Norges Bank endrer ikke renten

Publisert 16. mars 2017 /

Av: Danske Bank

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, kommenterer dagens rentemøte i Norges Bank.

Lavere pris- og lønnsvekst gjør at Norges bank utsetter den ventede renteoppgangen til 2019.

På dagens rentemøte i Norges Bank besluttet hovedstyret å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent.

– Norges Bank deler vår oppfatning av retningen til norsk økonomi, men de er nok litt mindre optimistisk enn oss i Danske Bank. Blant annet legger de mer vekt på den lave lønns- og prisveksten i utarbeidelsen av sine renteprognoser, og det er argumenter som har medvirket til at renteoppgangen er utsatt til 2019, sier sjefsøkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

I sin rapport skriver Norges Bank at oppsvinget i norsk økonomi har fått bedre feste, og at de nå forventer at BNP-veksten i 2017 blir 1,6 prosent. Det er en liten oppjustering fra tidligere anslag.

Venter at prisveksten i boligmarkedet skal avta

– Norges Bank stoler på at boliginnstrammingstiltakene fra Finanstilsynet og den økte boligbyggingen vil dempe boligprisveksten i Norge. En avmatning i boligprisene tillater at Norges Bank holder renten uendret på 0,5 prosent og utsetter den ventede renteoppgangen med ett år til 2019, sier Jullum.

Er altså prisutviklingen i boligmarkedet litt jokeren for rentesettingen fremover?

– Ja, det kan du si. Skulle prisveksten mot formodning fortsette i samme tempo vil sannsynligheten for en raskere renteoppgang øke, sier Jullum.

Frank Jullum er ansatt som sjefsøkonom i Danske Bank. Han gjør selvstendige betraktninger rundt norsk og internasjonal økonomi som ikke nødvendigvis samsvarer med bankens rentesetting.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer