Nordmenn har stor tro på egen økonomi i 2017

Publisert 8. februar 2017 /

Av: Danske Bank

En tredel av nordmenn forventer å få en sterkere privatøkonomi i 2017. Men norsk økonomi har folk derimot lave forventninger til.

– Det er et paradoks at så mye som en tredel av nordmenn forventer å få en sterkere privatøkonomi i år, mens det kun er 15 prosent som tror landets økonomi vil styrke seg, sier Aleksander Dahl, leder av Wealth Offerings i Danske Bank.

Han tror mye av forklaringen ligger i at få tror makroaspekter vil påvirke egen økonomi, og at mange føler de er med på den store boligprisoppgangen, og gjennom egen bolig har sikret seg en betydelig økonomisk buffer.

Resultatene er hentet fra en stor nordisk undersøkelse Prospera har gjennomført for Danske Bank. 1108 personer fra hele Norge har deltatt.

Dahl trekker også frem at nordmenn har blitt flinkere til å spare, og at vi sparer smartere enn før.

– Vi vet fra Verdipapirfondenes statistikk at nordmenn sparer mer enn før, og de sparer mer i aksjefond. I nyopprettede spareavtaler spares det større månedlige beløp enn i ”gamle” avtaler, forteller Dahl.

Han mener folk flest har blitt mer bevisste egen økonomi.

«I alle de nordiske landene er det flere personer som foretrekker en sterkere privatøkonomi fremfor mer fritid. Det henger godt sammen med sparestatistikken»

Aleksander Dahl, leder av Wealth Offerings i Danske Bank.
Aleksander Dahl, leder av Wealth Offerings i Danske Bank.

På et område er nordmenn imidlertid fortsatt sinker: pensjon og forsikringer.

– Her er vi på sløve skøyter. Vi tenker at det ikke skjer meg, og setter oss ikke inn i hva slags ordninger vi har, og hva slags ordninger vi burde ha. Det er ganske vanlig ar man forsikrer bilen sin mer enn man forsikrer sin egen fremtidige livsinntekt, konstaterer Dahl.

– Ta med deg BankID til banken og be om en time med en rådgiver. Det tar ikke mer enn et par timer før du har full oversikt over egne pensjons- og forsikringsordninger, og en langsiktig plan for din privatøkonomi de neste 20-30 årene, er hans oppfordring.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer