Nå kommer oppturen for norsk økonomi

Publisert 28. mars 2017 /

Av: Danske Bank

I løpet av året vil motvinden fra oljeindustrien snu til en svak medvind. Danske Bank spår solid vekst for norsk økonomi i år og neste år.

– Høyere oljepriser, lavere kostnader på sokkelen og økt ordreinngang for oljeservicesektoren gjør at oljenedturen er over. Når vi ser dette i sammenheng med den generelle veksten i økonomien er vi sikre på konklusjonen om at vi kom oss gjennom oljekrisen, sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

Optimismen vises i Danske Banks ferske analyse Nordic Outlook. Her har banken oppjustert anslagene for vekst i fastlands-BNP til 1,8 prosent i 2017, og 2,2 prosent i 2018.

– Våre vekstanslag betyr at vi venter en solid opptur for norsk økonomi i årene som kommer. Høy boligbygging og en ekspansiv finanspolitikk er med på å gi sterke vekstimpulser til resten av økonomien, sier Jullum.

Sjeføkonom Frank Jullum (@Frank_jullum)

Arbeidsledigheten registrert hos NAV er ventet å falle til 2,8 prosent i 2017 og ytterligere til 2,7 prosent i 2018.

Nedkjøling av boligmarkedet ligger i kortene

Det seneste året har boligprisene steget 24 prosent i Oslo og 13 prosent i Norge. Det er naturlig nok en økende bekymring for at den sterke prisveksten, og den tilhørende gjeldsoppbyggingen blant husholdningene, kan medføre en risiko for at finansielle ubalanser er i ferd med å bygges opp.

– Vi tror høyere egenkapitalkrav og maksimal belåningsgrad på 5 ganger inntekten allerede bidrar til å dempe boligprisveksten i Oslo. Når vi i tillegg ser at lånerenten har sluttet å falle, befolkningsveksten har avtatt og boligbyggingen øker, forventer vi en bedre balanse i boligmarkedet i løpet av 2017 og 2018, sier Jullum.

Danske Bank venter en flat utvikling i boligprisene ut året, og at veksten neste år blir på linje med eller under lønnsveksten på 3 prosent i 2018.

Rentebunnen nådd

I mars holdt Norges Bank renten uendret på 0,5 prosent. Vekstanslaget til Norges Bank var imidlertid noe mindre optimistisk enn ventet.

– I Danske Bank tror vi at rentebunnen er nådd, men at det neppe blir noen renteøkninger før langt ut i 2018, sier Jullum.

Frank Jullum er ansatt som sjefsøkonom i Danske Bank. Han gjør selvstendige betraktninger rundt norsk og internasjonal økonomi som ikke nødvendigvis samsvarer med bankens rentesetting.
Kommentarer

There is one comment

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer