Dette lurer vi på ved årets skattemelding

Publisert 26. april 2017 /

Av: Danske Bank

Pågangen har vært stor hos våre rådgivere rundt skattemeldingen. Her er de fem vanligste spørsmålene.

Selv om ikke fristen for innlevering av skattemeldingen er før 30. april, har interessen for skattespørsmål hos Danske Banks rådgivere, både via telefon, chat og epost vært stor.

– De aller fleste kunne nok ha funnet svar selv, men mange kunder opplever språket på Skatteetatens sider som litt for formelt og faglig. Min opplevelse er at kundene setter pris på at vi forklarer med ord de forstår, sier Thomas Meland Johansen, banksjef hos Danske Bank.

Hva er det første du bør gjøre når du har fått skattemeldingen?

Skattemeldingen er som vanlig forhåndsutfylt, men du bør likevel gå gjennom og sjekke at alle tall stemmer. Har du spart på årsoppgavene fra banken, arbeidsgiver osv. er det naturlig å sammenligne tallene i skattemeldingen opp mot disse. Dersom du finner avvik må du melde fra.

Så er det fradragene. Å gå i gang med fradrag er som en jungel å navigere i, men Skatteetaten har laget en fradragsveileder som gir deg oversikt over noen av de vanligste utgiftene du kan trekke fra.

Og hva er nytt i år?

Som vanlig er det en rekke endringer ved årets skatteoppgjør. Det viktigste tallet du skal forholde deg til er skatten på alminnelig inntekt som er redusert med to prosentpoeng til 25 prosent. Satsen gjelder altså både ved beregninger av skattesatsen, men også for fradrag av gjeldsrenter. I tillegg er det en rekke andre endringer.

Prosentsatsen ved beregningen av formuesverdi for sekundærbolig er endret fra 70 prosent til 80 prosent. En gladnyhet for de gavmilde er endringen til at maksimalt fradrag for gave til ideelle organisasjoner er økt fra 20 800 kroner til kr 25 000 kroner. Alle endringer på årets skattemelding kan du lese mer om her.

Sammen med kollega Erlend Rolseth og Hanne Aursøy Albertsen, har rådgiverne i Danske Bank utarbeidet en topp-fem-liste over de vanligste skattemeldingsspørsmålene folk stiller.

Få hjelp med skattemeldingen: fredag mellom 09-16 sitter våre rådgivere klare på Facebook for å hjelpe deg.

Dette lurer vi på ved skattemeldingen

1. Hvordan fordeler jeg gjeldsrentene og lånet mellom samboeren og meg selv?

Svar: Den i samboerforholdet som har fått gjeldsrentene og lånet ført på seg må halvere summen og gjelden i sin skattemelding.

2. Bør jeg flytte gjeldsrentene fra han til meg?

Svar: Danske Bank anbefaler deg å vurdere dette dersom den ene av partene kommer i toppskatt- eller trinnskattposisjon.

3. Hvorfor får jeg restskatt i år når jeg fikk igjen i fjor?

Svar: Det er mange grunner til at dette kan skje.  Du har kanskje endret inntekt eller har mindre i fradrag eller lån enn du hadde sist år? Det kan også være at skattekortet ditt er endret og at du har mindre forskuddstrekk fra arbeidsgiver.

4. Jeg har mye utgifter i forbindelse med renovering av bolig. Hva kan jeg trekke fra?

Svar: Hovedregelen er at du ikke får fradrag dersom du oppgraderer boligen for å øke verdien, men dersom du oppgraderer for å selge kan du søke om fradrag for dette.

5. Hva er reglene for skattefritt salg av bolig, f.eks hva kan jeg trekke fra hvis jeg selger bolig – og må betale skatt?

Svar: Du må ha eid og bebodd boligen de siste 12 av 24 måneder for å få salget skattefritt.

Fortsatt usikker eller ønsker du råd?

Da kan du chatte med våre rådgivere i Danske Bank 28. april. Fra kl. 09-16 vil våre rådgivere være tilgjengelig på våre Facebook-sider utelukkende til spørsmål som går på skattemeldingen. Les også våre beste tips til skattemeldingen her.

Fristen for endringer og for å levere skattemeldinger for lønnstakere og pensjonister er 30. april.
Kommentarer

There are 8 comments Legg inn kommentar

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer