Lei ut bilen som ekstrainntekt!

Publisert 23. juni 2016 /

Av: Danske Bank

Bil er dyrt, det vet alle som har eid en. Det ikke like mange vet, er at den norske gjennomsnittsbilen står parkert 23 timer i døgnet. Nå velger stadig flere å leie ut bilen når de ikke bruker den selv.

Er du blant dem som tenker at du ikke hadde klart deg uten bil, at hverdagen ikke hadde gått opp? Det stemmer helt sikkert for mange av oss, men det de fleste glemmer, er at bilen stort sett står stille. Nå velger flere og flere nordmenn å disponere bil fremfor å eie.

12 000 brukere på under et år

Joda, det er praktisk med bil når du skal en tur på IKEA. Om du skal på hyttetur også. Men resten av tiden, når du sover, er på jobb og når du er bortreist – da står den parkert. Norske biler brukes i snitt ikke mer enn én time hver dag. Det betyr, at av de 2,6 millionene registrerte bilene i Norge, står de aller fleste parkert – til enhver tid. Det ville gründerne bak Nabobil endre på.

Etter at «bilenes Airbnb» ble lansert i september i fjor, har over 12 000 brukere registrert seg. Det viser tall DN har fått fra bildelingstjenesten. Bileiere over hele landet har kastet seg på «delingsbølgen», og nå i juni er rundt 2000 biler tilgjengelige for utleie.

Fakta:

  • Utleieinntekten er skattefri dersom inntektene ikke overstiger kr 10 000 i inntektsåret.
  • Inntekter fra bilutleie utover 10 000 kr er skattepliktig som kapitalinntekt. Skattesatsen for kapitalinntekt er 25 % f.o.m inntektsåret 2016.
  • Når en bil er registrert, kan interesserte sende forespørsel til eieren, som da har 24 timer på å svare på om bilen er tilgjengelig, enten på time- eller døgnbasis.
  • Prisen bestemmer bileier, og utgifter til drivstoff, bom og parkering betales av leietaker.
  • Bilen må tilfredsstille vedlikeholds- og sikkerhetskrav samt være EU-godkjent og registrert i utleiers navn. Den kan ikke ha kjørt lengre enn 200 000 km, og ikke være eldre enn 15 år (2001-modell).
  • Selve leieavtalen gjøres på nett, det samme gjelder oppgjør. Eier av bilen beholder 80 prosent av leieinntektene. De resterende 20 går til forsikring og administrasjonsgebyr.
  • Forutsatt at verdien ikke overskrider 1 000 000,–, gjelder automatisk en forsikring fra If Skadeforsikring.

Kilder: nabobil.no og Skatteetaten

Fra oldis til glis

Nabobils nettsider finner du alt fra trofaste og godt brukte 2000-modeller til sporty varianter av årets utgaver. En av de mange som leier ut, er John Arne Hansen Tømmervold. Trønderen har registrert en rød Subaru Forester fra 2003, en bil han beskriver som «helt ok, med firehjulstrekk og god plass til folk og bagasje».

– Da jeg leide ut sist, var det til en som skulle kjøre flyttelasset sitt fra Elgeseter til Moholt. Han hentet bilen før jeg dro på jobb, og leverte den igjen samme kveld. Pengene hadde jeg på konto få dager etter, forteller han.

– Leie gir større frihet

Så fremt du er komfortabel med å slippe til en ukjent sjåfør bak rattet, gjør du også miljøet en tjeneste ved å leie ut bilen. Ifølge en undersøkelse fra University of California, Berkeley, kan én delingsbil erstatte så mye som 9-13 vanlige biler.

– For meg er det et poeng at folk ikke «gror inne» med tingene sine. Jeg er stor tilhenger av det å kunne dele, og skulle gjerne sett at flere delte andre ting, som verktøy for eksempel, sier Hansen Tømmervold.

Selv sykler han stort sett, og innrømmer at med unntak av de ukene hvor han har sønnen på ni, har han egentlig ikke behov for bil.

– Jeg skulle gjerne eid færre ting, og synes det å leie gir større frihet.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer