Bør bedriften kjøpe eller lease?

Publisert 16. mars 2016 /

Av: Danske Bank

Det er ikke sikkert det er best å kjøpe utstyret du trenger til bedriften – selv om du har råd. I visse tilfeller lønner det seg faktisk å leie. Her forklarer vi nærmere hva slags fordeler leasing kan gi.

Leasing er en vanlig finansieringsform i mange bransjer, og det meste kan leases. Tommelfingerregelen for hvorvidt noe kan leases er at utstyret må kunne flyttes ved behov og ikke bygges inn i bygninger og lignende. Du kan for eksempel fint lease en tannlegestol til lokalet ditt, men ikke ventilasjonsanlegget. Firmabil er også et vanlig leasingobjekt. Leaser du, er det leasingselskapet som eier utstyret. Du betaler for retten til å bruke det. Dette er det motsatte av kjøp med bruk av lånefinansiering, hvor du selv eier utstyret, men nedbetaler lånet i perioden du eier utstyret.

Det er to typer leasing. operasjonell og finansiell.

leasing

Finansielle leasingavtaler er det vanligste. De innebærer at du betaler ned hele investeringen over avtalens løpetid. Alternativet er en operasjonell avtale, hvor du betaler ned til en avtalt restverdi. Sistnevnte er for eksempel vanligst ved leasing av firmabiler.

Når leasingperioden så er over har du tre alternativer:

  1. Levere tilbake utstyret i sin helhet
  2. Kjøpe ut utstyret
  3. Fortsette leien, vanligvis til en sterkt redusert pris, for eksempel en måneds leie per år (gjelder finansiell leasing)

Fordeler med leasing

Ved å lease utstyret slipper du å finansiere hele kjøpesummen på en gang, og dermed slipper du også å forskuttere momsen av det totale beløpet. Vi tar et eksempel:

Kjøper du en maskin til 500 000 kr eks mva, må du selv finansiere 125 000 kr (tilsvarer mva) inntil pengene refunderes fra skattemyndighetene. Dersom maskinen leasingfinansieres blir merverdiavgiften splittet opp og fordelt over hele leasingperioden. Ved fem års leasing blir dette cirka 25 000 kr per år.

Leasingleie er også skattemessig fradragsberettiget og du får full skattemessig effekt i leasingperioden.

Under ser du en sammenligning av finansiell leasing og kjøp av maskin til 500.000,- eks mva. og hvordan dette utgiftsføres forskjellig. Leasing avtalen løper over 5 år.

Avskrivninger ved finansiell leasing

Når bedriften leaser, betaler du en fast månedlig leasingavgift. Det bidrar til budsjettsikkerhet og gjør det enklere for deg å planlegge, ettersom du kjenner til omkostningene langt frem i tid.

Dersom du leaser istedenfor å kjøpe, binder du heller ikke opp kapital i utstyret du leaser. Da kan du bruke de frigjorte midlene til enten å styrke egenkapitalen, eller til å investere i tiltak som bidrar til vekst og økt konkurranseevne. Leasing kan også bidra til å dempe den risikoen du ville påtatt deg ved å kjøpe eget utstyr (ved operasjonell leasing), i de tilfeller hvor for eksempel maskinen av ulike årsaker skulle tape seg mer i verdi en forventet.

Ta gjerne kontakt med oss når du vurderer å investere i nytt utstyr. Vi i banken kan være behjelpelige med å finne den beste finansieringsløsningen til din bedrift.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer