La boligen finansiere årets sommerferie

Publisert 15. juni 2016 /

Av: Danske Bank

Skal du reise bort på ferie i sommer? Dersom du leier ut huset eller leiligheten din, kan du dekke inn utgifter til både flybilletter, hotell og måltider.

Nær 200 000 Airbnb-brukere booket i fjor minst én overnatting hver i Norge. Det viser statistikk Dagens Næringsliv har fått tilgang på fra boligformidlingstjenesten.

Startet som et eksperiment

Verden over leies det ut private hjem gjennom Airbnb. Alt fra enkle, sentrale krypinn til landlige herskapshus. Antallet utleieenheter øker stadig, og Norge følger absolutt trenden. Ifølge nøkkeltall fra Airbnb leide 7900 norske verter ut hjemmene sine per januar 2016. Astrid Rabås fra Trondheim er en av dem.

Ca 200 000 gjester brukte Airbnb for å besøke Norge i fjor

Under beskrivelsen «Bright flat in charming Bakklandet», presenterer Rabås, som har hele 105 positive anmeldelser, treromsleiligheten i det sjarmerende trehuset på Bakklandet i Trondheim sentrum. Fra 745,– per natt får gjestene tilgang til alt fra trådløst internett og peis til basisvarer som toalettpapir, sengetøy, håndklær og såpe. Selv bor Rabås sammen med familien sin i etasjen over. Etasjen som leies ut har hun innredet for utleie, blant annet med møbler fra finn.no.

– Det startet som et eksperiment for to år siden. De siste årene har vi utelukkende brukt Airbnb når vi har reist på familieferie, og slik fikk vi ideen om å prøve å leie ut selv. Nå fungerer det som en ekstrainntekt. Selv om det tar litt tid å ordne i stand mellom besøkene, føler jeg at vi får igjen for det i form av å møte nye, spennende mennesker fra hele verden, forteller Astrid.

– Den første sommeren ble vi fullbooket med én gang. Jeg var litt spent på hvordan vinterhalvåret ville bli, men vi opplever stor pågang også da, forteller Astrid.

Positivt å utnytte ressursene

Familien leier ut til par, familier og enkeltpersoner fra en rekke land. I sommermånedene er det gjerne gjester fra andre europeiske land samt USA og Australia, mens det i vinterhalvåret er en overvekt av norske leietakere. I tillegg ønsker en del utenlandske foreldre å leie mens de er i Trondheim for å besøke barn som studerer i byen.

Stadig flere nordmenn hiver seg på delingsøkonomibølgen, via tjenester som Nabobil, Couchsurfing, Boatflex og Uber. Og hvorfor ikke? Om en leilighet likevel står tom mens du er bortreist, eller bilen står ubrukt i garasjen, kan det gi både samfunnsøkonomiske og miljømessige besparelser å dele. Ja, så lenge du er komfortabel med å åpne hjemmet ditt eller bilen din for ukjente, da.

– Jeg tenker at det er fint å kunne utnytte ressursene som finnes, og selv har vi kun én gang opplevd å ha gjester som ikke respekterte husreglene. Alle de andre gangene, mer enn 100, har det gått kjempebra. Folk er generelt veldig fornøyde, sier Astrid.

Bygd på tillit

Airbnb er bygd på tillit, og har flere sikkerhetsfunksjoner som skal sikre både utleier og leietaker en god og trygg opplevelse. Boligformidlingstjenesten stiller blant annet med en vertsgaranti som skal beskytte hjemmet ditt og tingene dine fra utilsiktet skade. I tillegg har samtlige verter og gjester en egen profilside med bilde, hvor identiteten verifiseres ved hjelp av pass eller førerkort. Etter endt opphold får begge parter mulighet til å skrive en anmeldelse, noe som fungerer som en ekstra trygghet for både deg som åpner opp hjemmet ditt, og for gjestene dine.

Fakta

Du kan leie ut hele boligen skattefritt for inntil 20 000 kroner per år.

Leier du ut for mer enn 20 000 kroner må du betale skatt på all leieinntekt for hele inntektsåret. Skattesatsen for 2016 er 25 prosent.

Hytteutleie er også skattefritt inntil 10 000 kroner, hvor 85 prosent av overskytende utleiebeløp beskattes.

Du kan sjekke Airbnb´s sider for å finne ut hvor mye du har leid ut for i løpet av året, slik at du kan føre det inn i selvangivelsen.

7900 norske verter delte hjemmene sine per januar 2016.

En typisk vert tjener 22 650 kr ved å dele hjemmet sitt 26 netter i året.

Gjennomsnittvurdering av norske verter er 4,7 av 5.

Tallene kommer fra Airbnb, gjengitt i Nettavisen
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer