Ikke la ferieturen ende i økonomisk ruin

Publisert 9. juli 2017 /

Av: Danske Bank

Sommeren er her og forventingene til den velfortjente middelhavsferien er høye. Slik unngår du en økonomisk bakrus når hverdagen kommer.

– Nordmenn har et nært religiøst forhold til sommerferien, hvor charterturer til Spania og øyhopping i Hellas har blitt allemannseie. Samtidig ser vi at presset for å leve ut drømmeferien gjør at mange tøyer feriebudsjettene litt langt, noe som medfører både smalhans og behov for en privatøkonomisk hestekur når hverdagen inntreffer. Vi ser også at mange slurver med enkle ting som forsikring, valuta og kredittkortbruk, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Folkevandring til varmen

Over 750 000 nordmenn ventes å dra til Middelhavet på en organisert pakkereise i år, samtidig som hundretusenvis at nordmenn selv finner veien til sol, sommer, strand og paraplydrinker. Ifølge bransjeorganisasjonen Virke bruker en norsk gjennomsnittsfamilie nesten 45 000 kroner årlig på reiser, hvorav sommermåneden gjør det dypeste innhogget i reisebudsjettet.

– Det beste tipset for en god og økonomisk sommerferie er planlegging. Start gjerne forberedelsene tidlig på året, når tilbudet er stort og prisene gode. Venter man for lenge, kan de beste turene være tatt for lenge siden. Samtidig kan det være mye å spare på å være sitt eget reisebyrå. Book reisen selv, og sjekk etter gode priser på tjenester som hotels.com og Airbnb. Her kan det være mye å spare, sier Motzfeldt, og legger til:

– Husk å alltid betale flyreisen, hotellet og leiebilen med kredittkortet ditt som ofte inneholder reise- og avbestillingsforsikringer. Her kan du også få gode rabatter hos bankenes samarbeidspartnere. Sjekk derfor bankenes nettsider og se hvor du kan gjøre de gode bookingene for sommeren.

La NOK være nok

Når man først er ankommet drømmeplassen kan de økonomiske utfordringene komme umiddelbart, da man ofte tar ut lokal valuta på flyplassen, eller må betale taxien til hotellet. Da får du valget mellom å betale beløpet i kroner, eller i den lokale valutaen.

– Vårt klare råd er å alltid betale i lokal valuta når du har valget, selv om mange liker å se summen i norske kroner. Det blir dyrt, siden du da får en høyere vekslingskurs enn om du velger lokal valuta. Årsaken til at det blir dyrere er at eieren av butikken eller minibanken tar en høyere kurs enn VISA og MasterCard.

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt

Ta med banken på ferie

Med mobilen har du alltid banken med deg i lommen. Her finner du flere funksjoner som kan være nyttige på ferien, som valutakalkulator, saldosjekk, overføring av feriepenger fra sparekontoen og for en generell oversikt over hvor mye av budsjettet som gjenstår.

– Vi bør også ha med minst to kort på reisen. Oppbevar dem hver for seg, i tilfelle noe uventet skjer, som at et kort blir stjålet, mistet, eller slutter å fungere. Bruk også kredittkortet når du er i utlandet. Da står du sterkere om det er noe galt med varene du kjøper, eller om du blir utsatt for svindel. Til uttak av kontakter bør du imidlertid bruke debet-kortet ditt. Da slipper man renter og gebyrer, sier Motzfeldt, og tilføyer:

– Når hverdagen kommer og årets ferie er flotte minner, bør man betale kredittkortregningene umiddelbart. De er uunnværlige på turen, men har høye renter om man ikke betaler på forfall. Som en hovedregel bør du alltid betale lånet som har den høyeste månedlige utgiften først. Betal før fristen, og innbetal gjerne mer enn det som står oppgitt som minstebeløp på kredittkortfakturaen – da slipper du at sommeren ender i økonomisk høstbakrus.

La boligen og bilen din betale sommerferien

Mange velger også å finansiere sommerferien gjennom leie ut leiligheten og bilen, for å dekke inn ferieutgiftene.

– Sjekk de ulike leverandørene av deletjenester og lei ut bilen og boligen din. Husk imidlertid at du må sette deg inn i skattereglene, da det er ekstra oppmerksomhet på rapporteringen av slike inntekter. Leieinntekter på inntil 20 000 er skattefrie, men om du overgår beløpet blir alle inntektene skattepliktige og du må fylle ut et eget skjema til skattemeldingen. Da er det en lite jobb å gjøre for å få alt riktig, avslutter Anne Motzfeldt.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer