Kronekursen gir nordmenn feriesjokk

Publisert 8. mai 2017 /

Av: Danske Bank

Den norske kronen har falt kraftig den siste tiden. Økonomene er overrasket, og spørsmålet er om det er en overreaksjon eller vedvarende lav kronekurs?

En euro koster nå 9 kroner og 43 øre, en svekkelse på nærmere 7 prosent siden vinterferien. Dollaren har ikke falt like mye, men kursen på 8 kroner og 59 øre er likevel nedgang på 3 prosent fra i vinter.

– De siste ukene har den norske kronen falt kraftig. Har man de lange brillene på, er det ikke mange år sidene dollaren var på 5-tallet og euroen på lave 7-tallet. Hvis dagens valutakurs holder seg, er det klart at hotell, mat og shopping blir betydelig dyrere i Europa og USA i sommer, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

– Hvis dagens valutakurs holder seg, er det klart at hotell, mat og shopping blir betydelig dyrere i Europa og USA i sommer.

Sjeføkonom Frank Jullum (@Frank_jullum)

Oljen og lav inflasjon trekker ned

Oljeprisfallet trekkes frem som den viktigste årsaken til valutafallet de siste ukene. Et fat nordsjøolje koster nå under 50 dollar fatet, ned fra 56-57 dollar fatet for en måned siden.

– Signaler på avmatting av veksten i Kina og økt produksjon av skiferolje fra USA har sendt oljeprisen ned. Det har ført til et kraftig fall i alle råvareeksponerte valutaer, sier Jullum.

En annen årsak til valutakursfallet er den lave inflasjonen i Norge de siste to månedene.

– Spesielt utenlandske aktører frykter at sentralbanken skal bli tvunget å kutte renten ytterligere på grunn av den svake inflasjonen, slik situasjonen blant annet har vært i Sverige. Og når renten kuttes betyr det oftest at valutakursen også faller, sier Jullum

Overreaksjon?

Svekkelsen av den norske kroner er kraftigere enn de fleste økonomer hadde forutsett, og kraftigere enn fallet i oljeprisen og inflasjonen skulle tilsi. Jullum er derfor usikker på veien videre.

– Vi er nok alle litt i villrede om dagen. Normalt vil vi si at dette er en overreaksjon, og derfor vil valutakursen sannsynligvis falle litt tilbake mot sommeren. Men usikkerheten er stor og det er få triggere på kort sikt som kan løfte kursen tilbake, sier Jullum.

Frank Jullum er ansatt som sjefsøkonom i Danske Bank. Han gjør selvstendige betraktninger rundt norsk og internasjonal økonomi som ikke nødvendigvis samsvarer med bankens rentesetting.
Kommentarer

There are 2 comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer