Kredittkortgjeld? Slik kvitter du deg med bekymringene!

Publisert 21. januar 2016 /

Av: Danske Bank

Nytt år, nye muligheter. For mange betyr det dessverre også ny gjeld. Og nye bekymringer. Vi gir deg tipsene til hvordan du kan få bukt med den dyre kredittkortgjelden.

Vi betaler byturer, ferier, klær og ting til hjemmet med kredittkort – og vi betalte fjorårets julegaver med kredittkort. Og nå, etter at festsesongen er over og gavepapiret er kastet, er tiden inne for å kvitte seg med dyr kredittkortgjeld. Spørsmålet er bare hvordan.

Kredittkort kan lønne seg – om du bruker det riktig

Å bruke kredittkort trenger nødvendigvis ikke å koste noe ekstra så lenge du bruker det fornuftig. Kjøper du ferien med kredittkortet har du som regel reiseforsikring for familien inkludert. Betaler du også inn det skyldige før de rentefrie dagene er over, vil bruken av kortet være kostnadsfri.

Tar du og med et kredittkort som kort nr 2 på reise, har du et i bakhånd i tilfelle du skulle miste eller få ditt vanlige bankkort frastjålet.

Kredittkortgjeld: 1 milliard

Problemet er bare det at vi slettes ikke alltid betaler regningen fra kredittselskapet eller banken. Ikke den første, og ikke den fjerde. Det er her det blir skummelt: Fra du mottar faktura, som regel med 14-30 dagers betalingsfrist, tar det ikke mer enn to uker før du får et inkassovarsel (eller en purring). Etter nye to uker mottar du også et ekstra salær. Betaler du ikke? Da går saken til namsmannen som forliksklage. Omtrent fire måneder etter forfall er betalingsanmerkningen et faktum. Og betalingsanmerkninger, det har unge nordmenn den kjedelige æren av å ha mange av. I aldersgruppen 18-26 år er den totale kredittkortgjelden på svimlende 1 milliard, mens nordmenns totale inkassogjeld, når denne saken skrives, er på kr 39 358 459 917.

Slik kvitter du deg med kredittkortgjelden

Tall fra TNS Gallup forteller at 7 % av oss regner med å ha kredittkortgjeld nå på nyåret, som en konsekvens av julehandelen. Og det er unge voksne mellom 30 og 44 år som er verst. Det mer gledelige er at 29 % av Norges befolkning har som økonomisk målsetning å betale ned mer gjeld i 2016. Men hvordan gjør du det? Her er noen smarte tips:

  • Skaff deg en oversikt. Det nytter ikke å la konvoluttene ligge uåpnet på kjøkkenbordet, du må ta tak i problemet. Få en oversikt over hvem du skylder penger til og hvor mye du totalt har i gjeld, medregnet renter. Om du allerede her ser at det blir vanskelig å betale den ned bør du kontakte de ulike kreditorene dine slik at dere blir enige om en ny nedbetalingsplan. 
  • Betal mer enn minimumsbeløpet. Krav til månedlig innbetaling ligger som regel rundt 3% av det du totalt har brukt, men vil du kvitte deg med lånet, må du innbetale mer enn hva som fremkommer av minstebeløp på kredittkortfakturaen.
  • Lag deg et budsjett. Se over økonomien din, og finn ut om det er noe du kan spare inn på. På den måten kan du frigjøre mer penger hver måned, som du igjen kan sette inn på kredittkortet. Alle monner drar, men du må alltid prioritere den dyreste gjelden først.
  • Refinansier kredittkortgjelden. Å refinansiere den dyre gjelden kan være en god løsning for mange. På den måten får du samlet alt av gjeld i ett lån, ofte til lavere rente. Det betyr bedre oversikt og, ikke minst, bedre betingelser. Eier du egen bolig? Da kan det være en mulighet å ta opp et ekstra lån med sikkerhet i boligen.
  • Klipp kredittkortene. Mistenker du at du ikke vil klare å kutte kredittkortbruken? Da bør du klippe dem i to først som sist.


Vår forbrukerøkonom Maria Setsaas svarer på to ofte stilte spørsmål om kredittkortgjeld:

  1. Hva er det første unge voksne med økende kredittkortgjeld bør gjøre? Få et bevisst forhold til eget forbruk. Hva er årsaken til at du hver måned havner i minus? Se gjerne tilbake et par måneder for å se hvor lekkasjene ligger. Hvor mye bruker du på mat og drikke? Kjøp av klær og utstyr? Er det noen av disse utgifter du kan redusere eller rett og slett kutte helt ut? Med en god oversikt kan det hende du ender opp på plussiden. Da vil blir det lettere å kunne nedbetale ekstra og spare mer hver måned.
  2. Finnes det noen forebyggende tiltak som bør gjøres for å lære ungdom og unge voksne om smart bruk av kredittkort? Vi vet at unge i dag har behov for mer kunnskap om egen økonomi. Med god kunnskap vil de være i bedre stand til å ta bedre økonomiske valg og forstå at det er både billigere og bedre å ha oppsparte midler fremfor høy forbruksgjeld. Mitt beste råd er å ta ansvar for egen læring. Søk råd hos foreldre, besteforeldre eller kom innom banken og snakk med en rådgiver.Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer