Dette koster høstjakta deg

Publisert 15. september 2016 /

Av: Danske Bank

For mange er høsten synonymt med jakt. Lange turer, bålkaffe og gode historier. Når det er sagt, jakta har sin pris.

For å kunne gi et bedre bilde av hvilke kostnader du må regne med, har forbrukerøkonom Maria Setsaas satt opp en liste over det som bør være på plass til småviltjakta.

Jegerprøve og jegeravgift

  • Prisen på jegerprøvekurs kan variere, men prisen hos Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) ligger normalt fra ca. kr. 2.000 til kr. 3.500, avhengig av om ammunisjon, jegerprøvebok og medlemskap er inkludert i kursprisen.
  • Kurset er obligatorisk for nye jegere før de kan gå opp til den offisielle jegerprøveeksamen.
  • Jegeravgiften for småviltjakt er for 2016 kr 390,-
IMG_0223_1024
«For mange er jakta årets store høydepunkt. Noen tenker kanskje ikke over kostnadene knyttet opp til dette og prisen kan variere fra noen tusen kroner til flere hundre tusen, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.»

Jaktterreng

– For å kunne jakte på en annen manns grunn må du kjøpe jaktkort av en privat grunneier eller leie jaktterreng av statlige grunneiere, for eksempel Statsskog. Prisen for jakt på statlig grunn er gjerne noe lavere enn hos en privat grunneier, sier Setsaas. Se også inatur.no for priser og områder.

Priseksempler:

Dagskort i Finnmark: 250,- pr. dag

Statsskog: Troms, Ofoten og Vesterålen, dagskort fra kr 195,-

For store og velrenommerte jaktterreng er prisen for å jakte hos en privat grunneier gjerne fra kr 1000,- per dag per jeger.

Våpen og ammunisjon

– Skal du som ny jeger anskaffe deg et gevær kan prisen variere fra 4000 kroner til mange titusen kroner. Ammunisjon koster ofte mellom 250 og 500 kroner, sier Setsaas.

Et våpenfutteral og et våpenskap er nødvendig for oppbevaring av jaktvåpen både under og etter årets sesong. Våpenfutteral koster fra 300 kroner og våpenskap har pris fra cirka 3400 kroner.

– Lag et budsjett for å få god oversikt over kostnader som påløper både før og under jaktsesongen. Da vil ikke regninger i etterkant komme som en stor overraskelse. Unngå å kjøpe jaktutstyr med lånte penger. Turen på fjellet kan bli ekstra kostbar hvis du i etterkant må betale høye renter og gebyr på kjøpt turutstyr, sier Setsaas.

Til slutt.

Du kan finne pent brukt utstyr på finn.no til en rimelig penge. Kanskje venner eller familie har noe du kan låne?

– Informer familien om utgiftene som vil påløpe for å unngå diskusjoner om regninger i etterkant, avslutter Setsaas.

God jakt!
Kommentarer

There are 3 comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer