Hyttedrømmen er dyrere enn du tror - Danske Bank Stories

Hyttedrømmen er dyrere enn du tror

Publisert 19. februar 2017 /

Av: Danske Bank

Påskeferien står for døren og mange vurderer å kjøpe hytte på vinterfjellet. Men se disse regnestykkene før du tar en endelig beslutning.

–  De samlede hyttekostnadene er ofte høyere enn man tror. I mange tilfeller er det mye billigere å leie når man skal på fjellet. Gjør derfor en grundig vurdering før du eventuelt slår til på en hyttevisning i vinterferien, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Så hva vil det koste?

Vi har satt opp regnestykkene for hva hvert døgn på fjellet koster. I regnestykket er det tatt hensyn til renteutgifter for et lån (eller alternativkostnader for kapitalen), forsikring, vedlikehold, strøm og oppvarming samt kommunale utgifter.

En hytte til tre millioner kroner, som du bruker 20 ganger i året, koster 5235 kroner pr døgn.

 Renteutgifter (inkl 24% rentefradrag)  kr. 65,700
 Forsikring  kr. 5,000
 Vedlikehold (2000 kr pr mnd)  kr. 24,000
 Strøm og oppvarming  kr. 6,000
 Kommunale avgifter  kr. 4,000
 Sum årlige utgifter  kr. 104,700

Pris pr. døgn blir da:

 Antall overnattinger  Pris pr døgn:
20  kr. 5,235
40  kr. 2,618
60  kr. 1,745
80  kr. 1,309
100  kr. 1,047

Regnestykket har tatt utgangspunkt i en fullt belånt hytte, med en markedsverdi på tre millioner. Rente på tre prosent.

– Dersom du bare bruker hytta et par helger i tillegg til vinter- og påskeferie, kan prisen per døgn bli veldig høy. I mange tilfeller kan man like gjerne overnatte på luksushotell. Selv om et familierom i de mest travle periodene fort koster 3-4000 kroner er det gjerne billigere enn å eie hytte.

Forbrukerøkonom Maria Setsaas
Forbrukerøkonom Maria Setsaas

Ikke kjøp «uprøvd»

Mange har et romantisk forhold til hyttelivet, men det passer slett ikke for alle. Setsaas råder hytteinteresserte til å leie fritidsbolig for én sesong for å se om det føles riktig før man eventuelt kjøper en egen.

– Ved å leie først forstår du mer om hyttelivet er noe noe for deg. Noe av det verste som kan skje er at du sitter med konstant dårlig samvittighet for en hytte du aldri får brukt, sier Setsaas

Setsaas oppfordrer også potensielle hyttekjøpere til å prøve ulike destinasjoner.

– Mange opplever at distansen til hjemmet blir et hinder fra å bruke hytten så mye som de hadde ønsket, sier Setsaas.

Men kan alle hytteopplevelser måles i kroner og øre?

– Nei, dette er et viktig poeng. For mange er hytten familiens samlingspunkt og har gjerne vært i familien i generasjoner. Mange setter også stor pris på å kunne komme til samme sted hver gang, og har gjerne relasjoner til hyttenaboer og andre i lokalmiljøet. Slike forhold er det vanskelig å sette en pris på, avslutter Setsaas.
Kommentarer

There are 12 comments Legg inn kommentar

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer