Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt gir deg tips til hvordan du kan få penger igjen på skatten med noen enkle grep før årets slutt.

 • BSU: Er du under 34 år og har skattbar inntekt bør du spare så mye du kan i BSU. Setter du inn maksbeløpet på 25.000 kroner, får du igjen 5000 kroner på skatten til neste år. Husk at pengene må overføres innen 29. desember for å bli registrert før utgangen av året.

  Les mer om BSU
 • Individuell pensjonssparing (IPS): Den nye ordningen for individuell pensjonssparing som ble introdusert i høst gjør det mer attraktivt å spare til pensjon. Er du klar for å binde sparepengene dine til du blir 62 år, kan du sette inn inntil 40.000 kroner på IPS-kontoen, og få opptil 9600 kroner igjen ved neste års skatteoppgjør. Siste frist for innbetaling til IPS er 28. desember klokken 12.00.
  Les mer om IPS
 • Forskudd på arv: Er du blant dem som betaler formueskatt, kan du redusere denne ved å gi forskudd på arv før nyttår. Skatten er på 0,85 prosent på nettoformue over 1.48 millioner kroner.
 • Gave til frivillige organisasjoner: Ved å gi penger til veldedige formål gjør du ikke bare en god gjerning, du kan også skaffe deg skattefordeler. Gir du over 500 kroner til en organisasjon får du skattefradrag på beløpet på 24 prosent for donasjoner opptil 30.000 kroner – altså kan du få fradrag opptil 7200 kroner. Det er riktignok ikke alle organisasjoner som er med i ordningen. Sjekk hvilke organisasjoner som gir rett til skattefradrag her.
 • Aksjesparekonto (ASK): Har du penger i aksjer eller aksjefond lønner det seg å flytte dem over til en såkalt Aksjesparekonto. Skatteamnestiet som i utgangspunktet skulle gjelde ut 2017, er nå forlenget ut 2018. Aksjer og aksjefond med gevinst kan derfor overføres til Aksjesparekonto også neste år uten at det utløser skatt. Med en Aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å måtte betale skatt av gevinsten. I tillegg kan du ta ut det innskutte beløpet fra konto uten at det utløser noen skatt.

  Les mer om Aksjesparekonto
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer