Glem stress og svette – her er «julevettreglene»

Publisert 15. november 2016 /

Av: Danske Bank

Står du i finklærne og kjøper julegavene kun timer før julen ringes inn? Eller har du planen klar allerede i fellesferien? Vi forteller deg hvordan du blir en ekspert på julegavehandel – uten å svi av unødvendige kroner og kalorier.

I år kommer vi til å bruke i overkant av 11 000 kroner hver på julehandelen, ifølge tall fra Virke. Av dette går ca. 6 400 kroner til gaver, pynt og klær. Er du flink til å planlegge, og samtidig klarer å holde oversikt, er det både tid og penger å spare. Som en liten førjulsgave til deg, deler vi våre «julevettregler».

#1 Planlegg innkjøpene og meld fra hva du kjøper

Listen over julegaver kan være lang, og kanskje også vanskelig å ta fatt på. For å være sikker på at nissen ikke glemmer noen, kan det derfor være lurt å starte planleggingen i god tid før tredje søndag i advent. Lag deg en oversikt over hva og hvor mye du planlegger å gi til hver enkelt. Sørg for å oppdatere listen, slik at du alltid har kontroll på hvem og hva som gjenstår.

#2 Tilpass innkjøpene etter evne og forhold

Ender du opp med å bruke mer enn du hadde tenkt – år etter år? I fjor regnet hele syv prosent med å ha kredittkortgjeld på nyåret, som en konsekvens av julehandelen. Ikke kjøp julegavene på avbetaling – gjør du det, kan høye kredittkortrenter gjøre at de fort blir dobbelt så dyre. Har du dårlig råd, eller ønsker å bruke mindre penger i år? Spør venner og familie om de kan tenke seg å være med på et spleiselag.

shutterstock_348251036

#3 Ta hensyn til pris- og tilbudsvarsel

Det kan være store summer å spare om du kjøper julegavene til nedsatt pris. Venter du derimot til lille julaften, kan impulskjøp føre til at du bruker mer enn du hadde tenkt. Handelsdagene Black Friday (25.11) og Cyber Monday (28.11) har rukket å bli svært populære blant nordmenn, og her er det mulig å gjøre et kupp eller to. Det kan dessuten lønne seg å skanne nettet for priser før du legger ut på handlerunden. På den måten vet du hvor du får mest for pengene, enten det er kamerautstyr eller LEGO du er ute etter.

Psst!
Er du kunde i Danske Bank kan du i tillegg få gode rabatter gjennom fordelsprogrammet Danske Bank Reward. Vi kan røpe at det kommer en kampanje som starter på Cyber Monday. Du får trippel bonus hos bla. Tilbords, CDON og Stormberg.

#4 Vær forberedt på kø og stress, selv på korte handleturer

Ensomt er det nok aldri å være på julegavejakt i desember. Det er likevel noen smarte grep du kan ta for å unngå de mest hektiske tidspunktene. Gjør som søreuropeerne – ta en siesta midt på dagen. Sjansen er stor for at i alle fall noen færre handler tidlig på morgenen og sent om kvelden. Når du er på steder med mye folk, husk å passe godt på veske, lommebok og PIN-kode. Desember er høytid også for tyvene, som gjerne ser sitt snitt til å utnytte det at vi blir hakket mer uoppmerksomme når vi står småsvette og stresset i kø.

#5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

Julegavehandel er for mange synonymt med stress, men om du stiller forberedt trenger det ikke å bli så ille. Er ikke apper og budsjett noe for deg? Husk å be om kvittering og ev. byttelapp når du er klar for neste etappe – da blir det enklere å bytte gavene, samtidig som du får ekstra kontroll over forbruket før jul.

shutterstock_344851946

#6 Sørg for trygge impulsbesøk

Det dukker alltid opp noen du har glemt, eller som du ikke egentlig tenkte å kjøpe gave til. Passer du på å ha et lite lager med vin, konfekt, gavepakkede pepperkaker eller andre smågaver på lur, er du alltid forberedt på plutselige julebesøk. Om du skulle brenne inne med ekstragavene, kan du jo alltids gi dem bort som en vertinnegave i et av julens mange selskap.

#7 Bruk app og kompass. Vit alltid hvor du er i løypa

Det finnes en rekke apper som kan gjøre både planlegging og gjennomføring av handlingen hakket enklere. Appene hjelper deg med alt fra budsjett til gavetips, og er for mange et godt hjelpemiddel i jakten på den perfekte gaven.

iOS:

Santa’s Bag (gratis)

Gift Plan (11 kr)

The Christmas List (22 kr)

Android:

Xmas Organizer (gratis)

Christmas List Gift Planner (gratis)

Christmas Gift List (gratis)

Windows Phone:

PresentLista (gratis)

Christmas List (9 kr)

Christmas List (12 kr)

#8 Vend i tide, det er ingen skam å handle julegaver på nett

4 av 10 nordmenn sier at de har handlet julegaver på nett – i snitt 2 400 kroner hver. Og det finnes flere gode grunner til å klikke hjem gavene. Ikke bare slipper du stress og lange køer, en rekke nettbutikker tilbyr også gaveinnpakking og direktelevering til mottaker (husk å sjekke leveringsfristen). For gaver du selv sender i posten, er 16. desember den magiske datoen for å være sikret levering før jul (innenlands). Ønsker du å få mer ut av netthandelen? Det finnes egne sider, som CUPONATION, hvor du finner rabattkuponger fra en rekke butikker.

#9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Julegavehandelen kan ta knekken på selv den tøffeste shopper. Har du ikke dagen? Dra hjem og sett på en julefilm og lag deg en kopp kakao i stedet. Har du fulgt rådene over, er sjansen stor for at du ligger godt an med årets julegaver. Ja, for med god planlegging er det faktisk mulig å gjøre unna julegavehandelen på en og samme dag. Som belønning kan du jo avtale med familie eller venner at dere går ut og spiser sammen etterpå (husk å bestille bord).

Lykke til!
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer