Gi barna lommepenger  

Publisert 2. november 2017 /

Av: Danske Bank

Norge er blant Europas dårligste når det kommer til økonomisk forståelse. – Benytt lommepenger til å lære barna om økonomi, råder eksperten.

Unge nordmenn er verdensmestre i gjeld – rundt 30 prosent er «overforgjeldet», mot 9,5 prosent i resten av OECD. Til sammen skylder de 235 millioner bare i inkassogjeld.

– Det er utrolig viktig at vi lærer barna våre om hvordan økonomi fungerer, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt. – Lommepenger er en glimrende måte å gjøre det på.

Men når skal man starte? Bør man legge seg opp i hva pengene brukes på? Og hvordan motiverer man barna til å spare? Anne Motzfeldt gir deg gode råd om barn og lommepenger.

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

 – Penger er for mange barn et veldig abstrakt begrep. Det er noe som nærmest finnes i uendelige mengder på foreldrenes magiske kort. Derfor er det viktig at man snakker med barna om økonomi, om hvordan man tjener penger og viktigheten av å kunne spare.

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

Snakk med barna om økonomi

I en verden hvor penger blir stadig mer digitale, er det spesielt viktig å hjelpe barna å forstå hvordan inntjening og forbruk henger sammen, understreker forbrukerøkonomen.

– Penger er for mange barn et veldig abstrakt begrep. Det er noe som nærmest finnes i uendelige mengder på foreldrenes magiske kort. Derfor er det viktig at man snakker med barna om økonomi, om hvordan man tjener penger og viktigheten av å kunne spare, sier hun.

Motzfeldt anbefaler at man sammen med innføringen av lommepenger også fletter inn samtaler om økonomi i hverdagen – man kan for eksempel sammenligne priser på produkter i butikken og snakke om hvorfor noen er dyrere eller billigere enn andre.

– Og ønsker barnet seg noe spesielt, kan man også sammen undersøke hvor den er billigst – forskjellige nettbutikker eller i fysiske butikker, sier hun.

Forbrukerøkonomen mener man bør starte med lommepenger allerede fra barna er syv-åtte år gamle.

– I den alderen begynner de å forstå verdien av penger, og kan være klare til å få kjenne på hva ting koster og hvorfor man ikke alltid kan kjøpe det man ønsker seg, sier hun.

Lag faste rammer

Motzfeldt anbefaler at man setter opp klare rammer for hva lommepengene skal brukes til.

– Det er viktig at man som foreldre involverer seg i hva pengene brukes til, i hvert fall i begynnelsen, slik at ikke alt går til godteri. Hvilke utgifter skal pengene dekke? Hva holdes utenfor? Sett opp klare regler. Etter hvert som barnet blir mer modent, kan man gradvis utvide rammene og gi barna større ansvar for egne kjøpsbeslutninger.

Motzfeldt anbefaler også at pengene utbetales etter et avtalt system – enten til en fast tid eller i sammenheng med utførte oppgaver hjemme.

Du kan lese mer om de fem modellene for lommepenger her.

– Det er viktig at man som forelder er konsekvent og ikke gir mer penger dersom barnet skulle gå tom. Gjør man det, forsvinner også den viktige læringen som handler om prioritering og sparing, sier hun.

Hjelp barnet å spare

Å lære å spare er viktig, men vi mennesker synes sparing er vanskelig. Det gjelder barn også. Det beste trikset for å holde motivasjonen oppe er å konkretisere sparingen så mye som mulig, ifølge Motzfeldt.

– Finn helt klare sparemål. Klipp gjerne ut bilder eller tegn det barnet skal spare til. Man kan også lage en «sparestige» der barnet kan fylle ut trinn etterhvert som det har spart opp penger, sier hun.

Motzfeldt understreker at det er viktig at sparehorisonten ikke blir for lang for barnet.

– Må de spare mer enn et par måneder blir det vanskelig å holde motivasjonen oppe.

Hun foreslår at man som foreldre for eksempel kan legge inn bonuser for å korte ned på sparetiden. Ønsker barnet seg en sparkesykkel til 600 kroner, og får 150 kroner i måneden, kan man bli enige om at barnet hvis barnet sparer 300 kroner selv, så bidrar foreldrene med 300 kroner ekstra.

– Når barnet har nådd målet er det viktig å rose innsatsen, slik at barnet får lyst til å gjøre det igjen når neste ønske dukker opp, understreker Motzfeldt.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer