Game of Thrones i amerikansk pengepolitikk  

Publisert 17. oktober 2017 /

Av: Danske Bank

Når Donald Trump snart skal utnevne neste leder av den amerikanske sentralbanken (FED), kan det potensielt sende bølger gjennom globale finansmarkeder.

 

Portrett av Seniorstrateg Christian Lie
Seniorstrateg Christian Lie, Danske Bank Wealth Management

Sett med investorøyne skal Donald Trump snart fatte en av sine hittil viktigste avgjørelser som president. Selv om avgjørelsen heldigvis ikke omfatter drager eller familiedynastier leder prosessen likevel tankene til den populære TV-serien Game of Thrones.

I februar 2018 utløper Janet Yellens fireårige periode som sentralbanksjef, og i løpet av de neste par ukene forventes Donald Trump å avgjøre om han vil tildele Yellen enda en periode i spissen for FED, eller om han vil krone en ny pengepolitisk konge eller dronning. Hvis Yellen ikke får lov til å fortsette, blir hun den tredje sentralbanksjefen siden 1934 med bare én periode i embetet – og mye tyder på at tronen blir ledig.

Inntil videre har Donald Trumps tilnærming til økonomisk politikk verken vært særlig konkret eller nyttig, men nå står han foran en beslutning som kan få direkte påvirkning på den amerikanske økonomien.

Blant noen republikanere er det misnøye med Yellen, og Trump har samtidig en forkjærlighet for å sette inn egne lojale folk i sentrale stillinger. Angivelig har presidenten og finansminister Steven Mnuchin hatt møter med en rekke kandidater som potensielt kan overta en av verdens mest innflytelsesrike stillinger.

En jobb med global påvirkning

Den amerikanske sentralbanken har ansvaret for å sikre finansiell stabilitet og gode rammer for økonomisk vekst i verdens største økonomi. Uttalelser fra sentralbanksjefen kan bevege aksjekurser, renter og valutakurser – ikke bare i USA, men over hele verden. Lederen for FED har makt og innflytelse som kan måle seg med de mektigste herskerne i Game of Thrones, og for finansmarkedene kan det få stor betydning hvem som ender opp på tronen.

Et gjenvalg av Yellen vil uten tvil være et trygt valg for finansmarkedene, som har en preferanse for forutsigbarhet. Men hvis Yellen ryker, er det store spørsmålet om vi får en mer «haukete» sentralbanksjef, som Kevin Warsh – altså med en forkjærlighet for stram pengepolitikk – eller en mer sentrumsorientert og pragmatisk type som Jerome Powell.

Den neste sentralbanksjefen vil få en uhyre viktig oppgave med å navigere den amerikanske økonomien trygt og sikkert ut av det historiske lavrentemiljøet som vi har befunnet oss i de siste årene. Yellen har vært forsiktig med pengepolitiske innstramninger for ikke å kvele den økonomiske framgangen, og finansmarkedene forventer fortsatt en svært gradvis pengepolitisk normalisering. Faktisk priser markedet inn langt færre renteøkninger de kommende årene enn det FED har signalisert, og derfor kan en «haukete» sentralbanksjef sende bølger gjennom finansmarkedene.

Kan påvirke aksjer og obligasjoner

Utpeker Trump en «haukete» FED-sjef, vil markedet raskt tilpasse seg forventningen om flere og raskere renteøkninger. Dette betyr lavere obligasjonskurser – og potensielt også fall i aksjekursene, ettersom høyere renter øker finansieringskostnadene for bedriftene, og obligasjoner blir relativt sett mer attraktive som alternativ til aksjer.

I Danske Bank holder vi et våkent øye med Donald Trumps valg av sentralbanksjef, men gjør ingen endringer i forkant av utvelgelsen. Fremgangen i verdensøkonomien fortsetter og vi beholder vår overvekt i aksjer – som inkluderer en overvekt i amerikanske aksjer. Uansett hvem som blir ny sentralbanksjef i USA, vil vedkommende etter vårt syn måtte gjøre en svært dårlig jobb for å på kort tid reversere fremgangen i økonomien.

 

 

 

Dette dokumentet er utarbeidet av Wealth Management i Danske Bank. Det er Finanstilsynet som fører tilsyn med våre markedsaktiviteter i Norge. Dokumentet er et markedsførings-dokument. Det betyr at det ikke er utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser. Historisk avkastning er ingen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Produktinformasjonen i dokumentet er ikke ment som en personlig anbefaling til mottageren. Det foreligger ingen restriksjoner mot handel i forkant av utsendelse av markedsførings-materiale. Forfatteren av dette dokumentet kan motta bonus eller annen provisjonsbasert godtgjørelse knyttet til tilretteleggingen av-, utviklingen av- eller tegning/salg av finansielle produkter generelt eller til finansielle produkter omtalt i dette dokumentet. Dette dokumentet må ikke betraktes som et tilbud om kjøp eller salg av det finansielle produktet. For en fullverdig beskrivelse av produktet, henvises det til prospekt på de underliggende verdipapirfondene. Investor anbefales å sette seg grundig inn i disse dokumentene før en investering foretas.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer