– Mest sannsynlig er rentebunnen nådd

Publisert 22. september 2016 /

Av: Danske Bank

Norges Bank valgte å holde renten uendret på dagens rentemøte. – Det betyr at det mest sannsynlig ikke kommer flere rentekutt, sier Frank Jullum, Sjeføkonom i Danske Bank.

Hovedstyret i Norges Bank besluttet å holde styringsrenten på rekordlave 0,5 prosent. Årsaken er uventet høy prisvekst, tegn til sterkere økonomisk vekst og høyere kapasitetsutnyttelse, samt kraftigere boligprisvekst enn ventet.

Slutten på den lave renten?

Også i USA har det vært viktige rentehendelser denne uken. Onsdag kveld besluttet Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, å holde renten uendret på 0,25 prosent. Likevel er ting som tyder på at rentene i USA nå er på vei oppover.

– Sentralbanken i USA indikerer at det er en renteoppgang på gang. Markedet spår en 60 prosents sannsynlighet for renteoppgang i desember, og kanskje et par ytterligere oppganger neste år, sier Jullum.

Frank Jullum, Sjeføkonom i Danske Bank @Frank_jullum
Frank Jullum, Sjeføkonom i Danske Bank

«Norges Bank signaliserer at renten vil ligge lav de neste 2-3 årene»

Hva så med boliglånsrenten?

Selv om renten fra Norges Bank ligger flat, er det ingen automatikk i at boliglånsrentene ikke vil øke. NIBOR-renten, hvor bankene henter sin finansiering til boliglån, ligger 60 punkter (0,6 prosentpoeng) over sentralbankrenten. Normalt er denne rentedifferansen på rundt 30 punkter.

– Vi har en litt unormal situasjon i rentemarkedet om dagen ved at det er så stor forskjell på sentralbankrenten og NIBOR-renten. Hvis denne rentedifferansen ikke går inn, kan bankene vurdere å sette opp renten, sier Jullum.

Jullum understreker at det i så fall kun er snakk om endringer fra dagens rentenivåer.

Grunn til bekymring?

Rentekurvene i Norge og USA indikerer altså flat til svak oppgang. Hva skal så til for en rask renteoppgang hjemme i Norge?

– Hvis veksten i norsk økonomi går raskere enn ventet, arbeidsledigheten faller raskere enn ventet eller boligprisene går helt i taket, kan rentene settes opp raskere. Et annet scanario er hvis veksten i internasjonal økonomi kommer raskere tilbake enn ventet. Men ingen av disse faktorene er veldig sannsynlige, sier Jullum.

-Så de med høy gjeld kan fortsatt sove godt om natten?

Ja, i alle fall om man stoler på Norges Bank. De venter ingen renteoppgang her hjemme før i 2019, sier Jullum.
Kommentarer

There are 3 comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer