Disse fire pengerådene bør du gi tenåringen

Publisert 15. desember 2017 /

Av: Danske Bank

Unge nordmenn er på verdenstoppen i gjeld. Det å lære tenåringen verdien av å ta gode økonomiske valg, er en investering for livet.

– Det er utrolig viktig at vi lærer ungdommen om hvordan økonomi fungerer, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt. Det er ikke mange år til de skal stå på egne bein. Dessverre ser vi altfor mange unge som ender opp med økonomiske problemer.

Men hvordan kan du sørge for at husets ungdommer får et sunt forhold til penger og forbruk? Og hva er det mest verdifulle du kan lære dem?

– I dagens samfunn har mange familier mye og mange unge får kanskje følelsen av at penger vokser på trær. Derfor er det viktig at vi gir de unge et forhold til at arbeid skaper inntekt. De må få et forhold til hvor mye ting koster og hvordan man må spare for å få råd til å kjøpe noe man ønsker seg.

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

Praksis fremfor teori

– Det er jo i utgangspunktet ikke så avansert. Det er snakk om inntekter minus utgifter, forklarer forbrukerøkonomen.

– Men det er lettere å forstå når man får teste det i praksis, og ikke bare lærer teorien. Snakk med ungdommen om hva ting koster, og sett gjerne opp et ukes- eller månedsbudsjett hvor ungdommen selv skal fordele inntekt eller lommepenger til sine utgifter. Dersom han eller hun ønsker seg en ny Iphone må det settes av penger til sparing, eller regn på hvor mange timer de må jobbe for å få råd til en ny telefon.

– Samtidig er det viktig at foreldre går foran som gode rollemodeller. Du kan ikke forvente at ungdommen har styr på økonomien som 18-åring, om du ikke selv har det, sier hun.

– Om du ikke gir barna de riktige forutsetningene, er det liten vits i å planlegge å gjøre om tenåringsrommet til gjesterom. Om tenåringen din ikke kan å ta vare på seg selv, er nemlig oddsen stor for at han blir boende hjemme. Lenge.

Dette bør tenåringen lære om økonomi:

  • Viktigheten av å jobbe. Med en jobb kommer både ansvar, selvtillit og erfaring. Oppmuntre derfor ungdommene til å skaffe seg småjobber allerede mens de går på ungdomsskolen. Det trenger ikke å være så omfattende. Oppgaver som barnepass, hundelufting og avislevering er en god start. Så lenge inntekten ikke overstiger 55 000 kroner, kan du bestille frikort hos Skatteetaten (gjelder fra 13 år). For ungdommer som mottar stipend fra Lånekassen gjelder egne inntekts- og formuesgrenser.
  • Verdien av å spare. Lær ungdommene å spare, både til kortsiktige og langsiktige mål, og tydeliggjør forskjellen på det å må ha noe, og det å ønske seg En spareplan er et fint verktøy, og kan hjelpe ungdommene med å forstå hvilken spareinnsats som må til for å kunne realisere sine sparemål. Et sparemål kan være en ny telefon, førerkort eller egenkapital for kjøp av bolig. Forklar at det å spare noen hundrelapper i måneden, gjør at de får råd til en ny telefon eller en reise med venner til sommeren.
  • Hvordan et budsjett kan hjelpe dem i hverdagen. Hjelp ungdommene med å sette opp sitt eget budsjett. På den måten vil de få en fin oversikt over hva som går inn og ut av kontoen hver måned. Trekk fra alle utgifter, og de vil se hvor mye penger de har til overs til sparing. Vær til stede om de har spørsmål, og forklar dem hvor mye penger de kan bruke på ting som kino, sminke, apper og take away-mat. Er du usikker på hva som er vanlige forbruksutgifter? Da kan SIFOs budsjettkalkulator være til god hjelp.
  • Hva familien bruker penger på. Tydeliggjør for ungdommene hvordan mor og far fordeler månedslønna, både når det gjelder faste utgifter, løpende forbruk og sparing. Om de får et bilde av hvor mange arbeidstimer foreldrene må legge ned for å kunne betale for fotballdrakter, kjøretimer eller sommerferie, kan det hjelpe dem til å bli mer bevisste rundt bruken av egne penger.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer
Makronytt

Sterkere økonomi en mulig festbrems for aksjemarkedet?

Av: Author Image Danske Bank

Seniorstrateg Christian Lie, Danske Bank Wealth Management En økonomisk opptur som begynte sommeren 2016 har drevet aksjemarkedene til nye høyder. Utsiktene til...
Les mer
Smarte vaner

Hvor mye kan du egentlig tjene uten å betale skatt?

Av: Author Image Danske Bank

De fleste vet at de kan tjene 55 000 kroner uten å betale skatt. Men visste du at det også er mye arbeid du kan gjøre skattefritt? Og vet du hva som skjer hvis du tjener 55 001 kroner? Her er reglene for deg som lever på studielån og småjobber.

Les mer