Ferie hjemme – Staycation stadig mer populært!

Publisert 12. juli 2016 /

Av: Danske Bank

Rekordmange nordmenn planlegger å tilbringe hele eller deler av årets ferie hjemme. Og hjemmeferie, det trenger slettes ikke å være kjedelig. Her finner du tipsene som gir deg en «Staycation» du sent vil glemme.

Fire av fem nordmenn har planer om å dra på sommerferie i 2016, og av dem skal hele seks av ti feriere i Norge. Det viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for NHO Reiseliv. I takt med at feriebudsjettet reduseres, velger nå stadig flere å bli hjemme.

Nordmenn følger trenden

Men familieferie … hjemme? Tanken på barn (og voksne) som kjeder seg, huslige plikter og dårlig vær kan skremme selv den mest avslappede fra å bli hjemme i sommerferien. Eller er det egentlig slik? Stay-at-home-vacation, også kjent som Staycation, er en økende ferietrend, og nå hiver også nordmenn seg på.

Staycation går ut på å nyte ferien der du er, og er en «finere» betegnelse på å feriere hjemme. Ferieformen oppstod i USA under finanskrisen, og har siden den gang blitt mer og mer populær. På bildedelingstjenesten Instagram finner du i dag mer enn 800 000 bilder merket med #staycation.

unsplash212

Bytt ut flybilletter med ekstra feriebudsjett

Ved å legge sommerferien til hjembyen, slipper du både dyre flybilletter og å bruke tid på reisedøgn. Selv om de mest hardnakkede vil hevde at poenget er å bli i hjemmet, finnes det ingen regler for hvordan din Staycation skal være, og du kan legge opp dagene som du vil. Et alternativ til å bli hjemme, kan være å booke hotellovernatting i en nærliggende by, besøke slekt, eller invitere venner på besøk. 

unsplash 3286832

Bryt ut av rutinene

La oss si du blir hjemme. Du tenker kanskje at det blir kjedelig, at ferie er luksus og lave skuldre? At meningen er å glemme hvilken dag det er? Det stemmer i og for seg, men det er også mulig å få til hjemme. Det handler om å bryte ut av rutiner, legge vekk plikter og «to do-lister». Om å gjøre noe som får deg til å glemme hverdagens mas og tjas.

Du kommer et stykke bare ved å slå av telefonen og å sette på feriesvar på e-posten. Om du i tillegg tar fri fra middagslagingen, og i stedet bestiller take away eller går ut og spiser på nabolagsrestauranten, er du langt på vei.

unsplash 893479823

Reisevante nordmenn glemmer nærområdet

Reisevante som vi nordmenn er, har mange av oss mest sannsynlig sett mer av verden enn av nærområdet og nabobyen. Vi tar oss sjelden tid til å utforske, og områdene nært hjemmet nedprioriteres ofte til fordel for charter-, fjell- eller storbytur. Men turistene, de evner å la seg begeistre av norsk sommeridyll, så hvorfor kan ikke vi? Om du velger å bli hjemme i ferien, har du også i større grad mulighet til å tilpasse deg været. Det er en kjensgjerning at fisken biter oftere i regn, og at det er koseligere å synke ned i kinosetet når det er grått ute.

Screen Shot 2016-06-24 at 08.28.35

Vær kreativ

Uavhengig av hvor i landet du bor, finner du sannsynligvis flere opplevelser i umiddelbar nærhet. Med litt kreativitet kan du skape drømmeferien:

  • Slå opp telt og camp i hagen: Det er gratis – også så hyggelig, da.
  • Bad til du får svømmehud: Fyll piknikkurven og tilbring lange, late dager på stranden. Om det regner, er svømmehall et godt alternativ.
  • Sykkel-, fot- eller båttur: Vi tør påstå at du ikke har sett alt nærområdet har å by på. Ta en oppdagelsesferd, og ta deg tid til å stoppe opp. Usikker på hvor du skal dra? Sjekk UT.no for gode turtips.
  • Gå på skattejakt på biblioteket: Ferie er for mange ensbetydende med godt lesestoff. Om du har et bibliotek i nærheten, kan du plukke med deg titlene du ellers ikke har hatt tid til å lese.

Om du ikke vil være hjemme, men oppgradere årets Staycation, kan du ta en titt på Airbnb eller søke etter ledige hotellrom. Det trenger ikke koste skjorta, og kan gi deg unike ferieminner fra en annerledes sommerferie.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer