Fem ferietips mange ikke husker når de trenger det

Publisert 7. juni 2017 /

Av: Danske Bank

Bør du ta ut euro på flyplassen i Norge før du reiser, eller lønner det seg å vente til du kommer til Kreta? Du har nettopp funnet en fantastisk skjorte i ei bakgate i Barcelona og skal betale med kort … men hvordan var det nå igjen; vanlig bankkort eller kredittkort? Selvsagt vet du at du må ha med deg to kort slik at du ikke står på bar bakke hvis det ene blir stjålet. Men hvis nå likevel uhellet er ute og begge kort forsvinner – hva gjør du da?

Her har vi samlet noen råd og tips som de fleste har hørt om, men som mange sliter med å huske når de trenger det som mest.

Vanlig bankkort eller kredittkort – hva bruker du når?

Når du skal ta ut penger i en utenlandsk minibank, lønner det seg å bruke vanlig bankkort     – ikke kredittkort. Rett og slett fordi kontantuttak med de fleste kredittkort er gebyrbelagt. Skal du betale i butikk eller på restaurant, stiller det seg annerledes. Da lønner det seg å bruke kredittkortet: ingen gebyr og ingen rentebelastning såfremt du betaler når faktura kommer. Rentefriheten er inntil 45 dager.

Betale i lokal valuta – eller norsk?

Du skal betale med kort i en butikk i utlandet og får spørsmål om du vil betale i lokal valuta eller norske kroner. Velg lokal valuta – alltid! Velger du norske kroner, er det butikken som setter kursen, og det lønner seg neppe for deg.

Ta ut ferievaluta – på flyplassen i Norge eller i utlandet?

Bagasjen er sjekket inn, du har kommet deg greit igjennom sikkerhetssjekken og er klar for det meste. Du har to kort i lommeboka – men ingen euro. Det er jo alltid praktisk med noe kontanter, så hvorfor ikke ta ut før flyet går. Sikkert tryggere på Gardermoen enn dit du skal, også. Og det resonnementet er egentlig helt greit, men det koster nesten alltid litt mer å ta ut utenlandsk valuta i Norge enn i utlandet. Ekstra mye er det å spare på uttak av eksotisk valuta.

Alle kort stjålet – hvordan får du nødkontanter?

Du vet at du bør ha med deg to kort, og du vet at du bør ha dem atskilt, slik at du ikke står uten kort hvis ett blir stjålet eller forsvinner på annet vis. Men likevel kan det verste skje, og da er gode råd dyre. Heldigvis finnes det en løsning: nødkontanter! Hvis du er forberedt på det verste og vet hva du må gjøre, går alt sannsynligvis meget bedre.

For det første må du sørge for å få kortet sperret mot bruk umiddelbart. Det gjør du enten ved å ringe bankens døgnåpne sperretjeneste, eller ved å logge deg inn i nettbanken din. Er du kunde i Danske Bank, kan du ringe +47 409 05550. Du kan også sperre kortene direkte i nett- eller mobilbanken. Velg først ”Kortoversikt”, og klikk på pilen ved siden av kortet du ønsker å sperre. Velg så ”Sperr kort”, og følg anvisningene på skjermen.

Når kortene er sperret, må du ta direkte kontakt med banken for å avtale at de sender nødkontantene til en sikker mottaker i nærheten av der du befinner deg, for eksempel et postkontor, hotell eller en lokal bank. Naturlig nok er det strenge krav til legitimasjon, så gyldig pass er helt nødvendig.

Dersom du er usikker på om kortene er stjålet eller bare forlagt, kan du nøye deg med å sperre kortene midlertidig. Og mens vi er inne på dette temaet; har du blitt utsatt for tyveri, må du huske å anmelde det til det lokale politiet, hvis ikke kan du få problemer med erstatning fra reiseforsikringen din.

GeoSperre – kan kortene dine brukes der du skal?

Alle bankkort kan sperres for bruk i ulike regioner i verden; det reduserer risikoen for misbruk i verdensdeler du ikke oppholder deg. Dersom du er usikker på hvor kortene dine kan brukes, er det lurt å sjekke i nett- eller mobilbanken før du reiser. Gå inn på ”Kort” og deretter ”GeoSperre”. Nye kort fra Danske Bank er klare for bruk i Norge og Norden, men sperret for bruk i andre land og for netthandel. Ved fornying av eksisterende kort vil de områdene som du hadde tillatt på det kortet som erstattes, gjelde for det nye kortet.

Er du medlem i en Akademiker-forening, har du tilgang til Norges beste bankavtale. Finn ut mer om dine fordeler og muligheter her.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer