Få økonomien på rett kjøl etter ferien

Publisert 24. august 2016 /

Av: Danske Bank

Ferien er tiden hvor mange unner seg mye ekstra, og det kan fort bli dyrt. Så begynner hverdagen igjen og saldoen på kontoen er lite oppløftende. Etter den søte kløe kommer den sure svie.

– Det er ingenting å vente med. Skaff deg oversikt over den økonomiske situasjonen din slik at du kan gjøre de riktige prioriteringene fremover. Da kan det være lurt å sette opp et budsjett, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas.

Hun anbefaler å kategorisere egne utgifter etter faste utgifter. Det kan være kostnader til bolig, som lån eller husleie, kommunale utgifter, forsikring, strøm og liknende, og variable utgifter.

– De variable utgiftene varierer i forhold til forbruk, og er gjerne mat og drikke, klær og sko, samt fritidsaktiviteter. Sett deg opp et regnestykket. Trekk utgiftene fra inntekten så ser du hvor mye du har til overs.

Betal ned kredittkortgjeld


Har kortet ditt gått varmt i løpet av ferien, er det ikke krise om du ikke betaler ned alt på en gang.

– Det kommer an på hvor stor gjeld du har etter ferien, men prioriter å betale ned gjelden så raskt som mulig. Dette kan etter hvert bli et dyrt ekstra lån fordi renten er høy. Høsten går fort frem til jul med nye ekstra utgifter.

«De små utgiftene i hverdagen som ikke utgjør som mye hver og en, kan ofte bli store til sammen. Du kan spare mye på å kutte på disse»

Stram inn på hverdagsutgifter


Mat og drikke er ofte den største utgiftsposten og her kan du med enkle grep gjøre store besparelser.

– Dropp impulskjøp i kiosk og butikk på vei til og fra jobb, når du ofte er sulten. Om du drikker kaffe på kaffebar hver dag, og kjøper en lunsj hyppig blir det mye penger i løpet av en måned. Smør deg heller en matpakke, sier Setsaas.

Ta en gjennomgang av fryser og kjøleskap, og prioriter og planlegg middagene. Setsaas anbefaler å lage en ukeplan over middager og å begrense mathandel til en til to ganger i uken.

Få oversikt over faste utgifter


Det er lett å glemme de faste trekkene på kontoen, som mobilabonnement, strøm og treningsabonnement. Trenger du abonnement på flere nettaviser eller tv-leverandører? Kan du klare deg med færre ukebladabonnement eller billigere bredbånd leverandør?
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer