En kveldstime kan spare deg for tusenlapper!

Publisert 31. mars 2016 /

Av: Danske Bank

I dag ble selvangivelsen for 2015 tilgjengelig for elektroniske brukere, og det er fristende for mange å godta den uten endringer, rett og slett fordi man ikke vet helt hva man skal se etter og synes det virker komplisert. Ifølge Skatteetaten endrer kun hver femte nordmann selvangivelsen.

– Menneskets natur er litt merkelig. De som får restskatt bruker mye tid på selvangivelsen for å kutte ekstraregningen, mens de som får tilbake penger er fornøyd med det. Jeg mener at også de som får igjen på skatten burde bruke tid på å se om alt er riktig og om de skulle hatt enda mer tilbake. Rett skatt bør være regelen, sier vår forbrukerøkonom Maria Setsaas.

Men frykt ikke, la dette bli året du tar kontrollen over selvangivelsen tilbake med denne sjekklisten!

Dette er de viktigste tingene:

1. Er inntekt, gjeld og formue korrekt?
Samsvarer tallene på selvangivelsen med tall fra lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver samt årsoppgave fra bank, boligsameie og barnehage?

2. Sjekk fradragene
Det kan være mye å spare ved å vite hvilke fradrag du har krav på. Spar skatt ved å sjekke ut fradragsveilederen på skatteetaten.no

3. Betalte gjeldsrenter
Sørg for at du oppgir korrekt beløp på betalte renter og størrelse på gjeld, for eksempel på boliglån, billån og kredittkortgjeld hos banken, arbeidsgiver eller hos en privat långiver. For samboere der begge er låntakere, må dere selv foreta fordeling av gjeld og renter lik ansvarsforholdet overfor banken. Du får fradrag på skatten med 27 prosent, men fradraget faller til 25 prosent for 2016.

4. Foreldrefradrag
Du kan få fradrag for utgifter til pass av barn i barnehage, dagmamma eller SFO. Kjører du omvei til jobb for å levere barn kan disse ekstra utgiftene fradragsføres med 1,50 kr per km eller faktiske kostnader ved bruk av kollektiv transport. Foreldrefradraget er begrenset opp til kr 25 000 for ett barn og 15 000 i tillegg for hvert barn utover det første

5. Andre inntekter
Husk å oppgi inntekter fra deletjenster som Airbnb og nabobil.no. Har du et rom i egen bolig som du ønsker å leie ut, er inntekten skattefri hvis din boenhet har en større utleieverdi enn den delen du vil leie ut. Skal du reise bort, og vurderer å leie ut hele boligen, kan leieinntektene være skattefri hvis den ikke overstiger kr 20 000 i løpet av et inntekstår. Det du må være oppmerksom på er hvis leieinntekten blir høyere enn kr 20 000 vil du ende opp med å betale skatt på all leieinntekt for hele inntektsåret. For utleie av egen fritidsbolig, er det andre regler som gjelder. Utleieinntekter inntil kr 10 000,- er skattefrie og et evt. overskytende beløp regnes 85% som skattepliktig inntekt.

6. Reisefradrag
Reisefradrag får du uavhengig av om du kjører egen bil, sykler eller reiser kollektivt. Du kan få fradrag for kostnader til reiser mellom hjem og arbeid som overstiger kr 16 000. Reisefradragskalkulatoren beregner ditt reisefradrag basert på reiseavstand. Sjekk også om du oppfyller krav for fradrag av bom- og ferjeutgifter

7. Hva er likningsverdien på boligen?
Er du usikker på om likningsverdien på boligen er riktig, kan boligkalkulatoren på skatteetaten.no hjelpe. Den beregner likningsverdi basert på byggeår, størrelse og om boligen ligger i et tettbygd eller spredtbygd strøk. Likningsverdi for primærbolig utgjør 25 prosent av beregnet kvadratmeterpris og 70 prosent for sekundærbolig

8. Salg av aksjer i fjor
Gevinst ved salg av aksjer er skattepliktig, og tap er fradragsberettiget. Skattesatsen etter skjermingsfradrag er 27 prosent for 2015 og 28,75 prosent for 2016

9. Gave til frivillige organisasjoner?
Har du for eksempel et fadderbarn som du betaler for fast, eller andre faste gaver til veldedige organisasjoner, vil gaven som oftest stå oppført. Du kan kreve fradrag for gaver gitt til en eller flere organisasjoner for opptil kr 20 000 pr år for 2015

Kilder: Skatteetaten, Danske Bank og VG

Ifølge Skatteetaten blir det gjort flest endringer hvert år i kategoriene renter av gjeld og gjeld, bankinnskudd og renter av bankinnskudd. Fristen for å levere selvangivelsen er som vanlig 30. april før midnatt. Sett av tid til en økt før 30. april og du kan spare masse!
Kommentarer

There is one comment

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer