Hvor mye kan du egentlig tjene uten å betale skatt?

Publisert 2. januar 2018 /

Av: Danske Bank

De fleste vet at de kan tjene 55 000 kroner uten å betale skatt. Men visste du at det også er mye arbeid du kan gjøre skattefritt? Og vet du hva som skjer hvis du tjener 55 001 kroner? Her er reglene for deg som lever på studielån og småjobber.

Vi starter med fire måter du kan tjene penger på, uten å betale skatt i det hele tatt:

Tjen penger på å hjelpe naboer

Hvis du tar på deg snømåking, planklipping og vasking – egentlig alt som hører til forefallende arbeid i huset, kan du tjene 6000 kroner pr år pr husstand du jobber for. Så her har du mulighet til å få faste oppdrag uten å betale skatt.

Inntekten fra idrettslag og orkester kan være skattefri

Hvis du jobber som trener, dirigent, dommer, tillitsvalgt osv for en organisasjon som er skattefri, kan du tjene inntil 10 000 kroner i året, uten å betale skatt. Typisk skattefrie organisasjoner er idrettslag, kor og lignende som drives ved hjelp av medlemskontingenter og frivillig innsats, i praksis de fleste vi forholder oss til på hobbybasis. Er du usikker, så sa en telefon til Skatteetaten.

Småjobber for ulike bedrifter

Oppdrag inntil 1000 kroner for én bedrift i løpet av et år skal du ikke betale skatt for. Og du kan gjerne gjøre slike oppdrag for flere bedrifter så lenge du er innenfor 1000 kroner hos hver av dem.

Du kan leie ut bilen din skattefritt

Så lenge du bruker bilen jevnlig selv, kan du registrere deg hos for eksempel Nabobil og tjene penger på utleie. Så lenge beløpet er under 10 000 kroner totalt på et år, er inntekten skattefri.

Dette må du være obs på

Alt dette er lovlig, hvitt arbeid inntil visse grenser. Blir det for mange oppdrag for naboer og for mange småjobber, går det over til å bli næringsinntekt, altså en jobb du lever av, og da skal det beregnes skatt av alle beløpene. Hvor grensen går er litt flytende, men du klarer neppe å komme over denne om du er fulltids-student. Merk deg at dette er penger du kan tjene uten at det påvirker 55 000 kronersgrensen.

Det kan virke som en gullgruve å tjene skattefrie penger, men det er noen ulemper også. Du har ingen trygderettigheter knyttet til disse pengene. Det betyr for eksempel null lønn ved sykmelding, og heller ingen arbeidspenger om du blir arbeidsledig. Og det kommer ikke feriepenger på toppen av inntektene.

OBS! – Vær også klar over at om du tipper over de gitte beløpene, for eksempel at du tjener 6200 kroner i stedet for 6000, skal du betale skatt av hele beløpet.

Et tenkt eksempel på hva du kan tjene skattefritt på ett år:

Inntekt fra butikkarbeid:                                                   55 000,–

Inntekt fra arbeid hos fire naboer (4 * 6000,–):              24 000,–

Lønn som trener for håndballaget:                                  10 000,–

Lønn som leder for politisk organisasjon:                        10 000,–

Små oppdrag for bedrifter (6 * 1000,–):                            6 000,–

Utleie av egen bil via nettsted/app                                 10 000,–

Totalt:                                                                             115 000,–

 

Hva skjer når du passerer 55 000 kroner i vanlig lønnsinntekt?

Hvis du er tett opp mot grensen på 55 000 kroner, så husk at det kan komme overraskelser. Har du for eksempel feriepenger til gode fra året før, vil beløpet legges på toppen av det du allerede har tjent.

Tjener du for eksempel 65 000 kroner i 2018, må du betale ca 2600 kroner i skatt. Det er bare 4 prosent av lønna totalt, så det er ikke veldig mye hvis du betaler litt skatt hele året. Men om du begynner å betale skatt først etter at du har tjent de første 55 000, må arbeidsgiveren trekke 26 prosent av de siste 10 000 kronene du tjener, og da kjennes det surt. Glemmer du å oppdatere skattekortet etter at du har passert 55 000 kroners-grensen, får du beløpet som restskatt året etter.

Hvis du er usikker på om du kommer til å passere grensen, bør du vurdere å betale skatt hele året. Betaler du for mye, får du uansett pengene tilbake året etter.

Er feriepengene skattefrie eller ikke?

De pengene du tjener ett år, er grunnlaget for feriepenger du får året etter. Men lær deg like godt dette med én gang – det er en misforståelse at feriepenger er skattefrie. Én gang i året får du omtrent en månedslønn utbetalt i form av feriepenger, tilsynelatende uten at det er trukket skatt av beløpet. Men egentlig betaler du litt ekstra skatt alle de andre månedene nettopp for å få feriepengene utbetalt «skattefritt».
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer