Dette betyr statsbudsjettet for deg

Publisert 12. oktober 2017 /

Av: Danske Bank

Torsdag la regjeringen frem sitt nye budsjett. Vi gir deg oversikten over de viktigste nyhetene.

–  Det er dem som tjener mest og som har mye penger stående i aksjer som får de største skattekuttene i dette budsjettet, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

–  Generelt er det riktignok ingen store overraskelser i dette budsjettet, og det følger langt på vei det som ble presentert i fjorårets budsjett, forteller hun.

Gjennomsnittsfamilien

Mange av endringene i årets budsjett vil kunne påvirke den gjennomsnittlige familien.

 • Prisene på ting som reise og persontransport, hotellopphold, kino, museer, fornøyelsesparker og kulturopplevelser vil sannsynligvis øke, som følge av at momsen økes fra 10 til 12 prosent. Den samme satsen ble hevet fra 8 til 10 prosent i 2016.
 • Også maksprisen på barnehage øker. Den stiger med 110 kroner i måneden til 2.910 kroner fra 1. januar 2018. Barnetrygden og kontantstøtten endres ikke.
 • TV-lisensen stiger også. Den skal opp 55 kroner til 2.923 kroner neste år.
 • Egenandelen på legebesøk blir også berørt og stiger med 1,52 prosent til 155 kroner.
Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt
Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt

Redusert inntektsskatt

 • For mange vil det i utgangspunktet være gode nyheter at inntektsskatten som varslet reduseres fra 24 til 23 prosent neste år.

– Dette vil i seg selv føre til noen hundrelapper skattelette for en gjennomsnittsfamilie, sier Motzfeldt.

 • Samtidig økes trinnskatten, som spiser opp deler av skatteletten man får på alminnelig inntekt.

–  Så for de fleste ender det opp med å utgjøre liten forskjell. Men jo mer du tjener, jo mer får du i skattelette, forklarer Motzfeldt.

 • Hun understreker at reduksjonen i skatt på alminnelig inntekt også betyr reduksjon i fradrag for lån. For familier med store lån vil det ikke altså nødvendigvis slå positivt ut.

–  Har du et lån på tre millioner kroner og en rente på 2,25 prosent betyr det at du vil få 675 kroner mindre i fradrag, forklarer Motzfeldt.

Fjerner skatteklasse 2

 • I ekteskap der den ene har liten eller ingen inntekt har man til nå kunnet bli skattet i skatteklasse 2. Denne foreslår nå regjeringen å fjerne. Det tilsvarer omtrent 6.000 kroner i høyere skatter per år for dem det gjelder.

«AirBnb-skatt»

 • Er du blant dem som sper på økonomien ved å leie ut boligen din for korte perioder? Regjeringen ønsker å fjerne skattefritaket på korttidsleie av bolig. I dag er fribeløpet 25.000 kroner, dette reduseres til 10.000 kroner.

«Tesla-avgift»

 • Regjeringen ønsker å endre avgiftsordningen for elbiler ved å innføre en engangsavgift på elbiler basert på bilens vekt. Det vil utgjøre en økt utgift på cirka 7.000 kroner for de letteste bilene og opptil 70.000 kroner for de tyngste elbilene. Dette vil typisk ramme de store bilmodellene fra merker som Tesla, Jaguar og Audi.
 • Ladbare hybridbiler med kort elektrisk rekkevidde blir dyrere. Det gjør ikke ikke ladbare hybridbiler.

For deg som har penger i fond og aksjer

De som har formuen sin i aksjer ser ut til å komme godt ut i neste års statsbudsjett.

 • Regjeringen ønsker å redusere hvordan aksjer verdisettes i formueberegningen. Verdsettelsesrabatten på aksjer går fra 10 til 20 prosent. Altså regner man kun med 80 prosent av aksjeverdien i formueberegningen.
 • Aksjesparekonto: Regjeringen foreslår å utvide skattefritaket på flytting av midler til Aksjesparekonto som etter planen skulle vare ut 2017, til også å gjelde i 2018. De ønsker også å åpne for at egenkapitalbevis skal inkluderes i denne overgangsregelen.
 • Skatt på aksjegevinst og utbytte økes fra 29,76 prosent til 30,59 prosent i 2018.

Student

 • Regjeringen følger planen om opptrapping mot 11 måneders studiestøtte. I år ble det betalt ut lån én uke i juni. I 2018 blir det to.
 • Det planlegges bygging av 2.200 studentboliger. Dette er 300 færre enn i år. Ifølge Norsk Studentorganisasjons studentboligundersøkelse for 2017 mangler 14.165 boliger for å nå målet om en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent.
 • Regjeringen varsler også at de vil se på konverteringsordningen – altså hvor mye av lånet som gjøres om til stipend ved fullførte studier. En slik endring vil riktignok ikke tre i kraft før 2019-2020.
Kommentarer

There are 2 comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer