Derfor er sparing så vanskelig

Publisert 10. januar 2018 /

Av: Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

3 av 4 unge vet ikke hvor mye de har satt av i pensjon, viser en ny undersøkelse gjennomført av Danske Bank. Men bare 1 av 5 tenker det blir en økonomisk utfordring at vi blir stadig eldre, og satser på å leve ut drømmene sine i pensjonstilværelsen.

Skal man kunne klare det, er det viktig å planlegge den økonomiske fremtiden. Men hjernen ser ikke ut til å hjelpe oss når det kommer til pensjonssparing, skal vi tro psykolog Jan-Ole Hesselberg.

Naturens tre hindre

Ifølge Hesselberg er det tre ting som gjør det spesielt vanskelig for oss:

  1. –  For det første har vi en tendens til å være overoptimistiske på egne vegne. Det er alle andre som vil rammes av dårlige økonomiske vilkår når de blir gamle. Jeg vil klare meg fint, har vi en tendens til å tro. Dessverre stemmer ikke alltid det.
  2. –  For det andre så er vi mennesker betydelig mye reddere for å tape enn vi er glade for å vinne. Derfor byr det oss imot å «tape» eller sette bort penger vi kunne brukt på noe gøy i dag, for å potensielt tjene penger på dette i en fjern fremtid.
  3. – For det tredje er hjernen vår ikke spesielt god på å prioritere langsiktige, abstrakte mål framfor tilfredsstillelse av behovene vi har her og nå. Det har nok noen evolusjonære fordeler, men det blir et problem når du skal spare til pensjonstilværelsen. Det vil aldri føles presserende og da har de fleste av oss en tendens til å utsette det.

Psykolog Jan-Ole Hesselberg.
Psykolog Jan-Ole Hesselberg.

Vi har en tendens til å være overoptimistiske på egne vegne. Det er alle andre som vil rammes av dårlige økonomiske vilkår når de blir gamle. Jeg vil klare meg fint, har vi en tendens til å tro. Dessverre stemmer ikke alltid det.

– Jan-Ole Hesselberg, psykolog

Spar mer i morgen

Å motarbeide disse naturlige tendensene har vært en så vanskelig nøtt å knekke, at han som ser ut til delvis å ha klart det, denne høsten fikk Nobelprisen i økonomi.

Richard Thaler er adferdspsykolog og har forsket på menneskers mangel på selvkontroll. Han har funnet frem til at veldig mange – uansett hvor oppegående de er eller hvor lang utdannelse de har – sparer usystematisk og investerer tilfeldig. Folk trenger hjelp, og det er offentlige og private institusjoners oppgave å dulte dem i riktig retning, ifølge Thaler.

Som Hesselberg nevner har folk en innebygd aversjon mot å kutte i budsjettene i dag, for å spare for potensiell gevinst i fremtiden. Thalers løsning er derfor å få folk til å inngå en avtale der de fra og med neste lønnsøkning setter av en del av lønnen til pensjon. Slik vil de aldri oppleve en reduksjon i det daglige budsjettet, men likevel komme i gang med sparingen. Løsningen han har valgt å kalle «Spar mer i morgen» har vist seg å være uhyre effektiv.

Det viktigste er å gjøre noe

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt, oppfordrer til å følge Thalers modell. Men gjerne spare mer allerede i dag.

– Om du ikke vil vente til neste lønnsøkning, er det også en mulighet å sette opp et fast trekk som går ut av kontoen sammen dagen som lønnen går inn allerede nå. Det er i utgangspunktet bare en avgjørelse du må ta en gang, så slipper du å tenke noe mer på det.

Hun anbefaler å booke et møte med en bankrådgiver allerede i dag, slik at du kan finne frem til den beste spareløsningen for deg.

Å opprette en spareavtale er i utgangspunktet  en avgjørelse du bare må ta en gang, så slipper du å tenke noe mer på det.

– Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

Også Hesselberg foreslår å sette en klar ramme for sparingen.

– Sett en deadline for deg selv. Innen den datoen skal du ha satt i gang med en spareløsning. Alternativt kan du trigge tapsaversjonen og sette en straff for seg selv. Kanskje kan du gi 500 kroner til en venn som skal gi pengene videre til en organisasjon du ikke liker, om du ikke klarer å lande noe i tide?




Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *



Flere artikler


Makronytt

Sterkere økonomi en mulig festbrems for aksjemarkedet?

Av: Author Image Danske Bank

Seniorstrateg Christian Lie, Danske Bank Wealth Management En økonomisk opptur som begynte sommeren 2016 har drevet aksjemarkedene til nye høyder. Utsiktene til...
Les mer
Smarte vaner

Hvor mye kan du egentlig tjene uten å betale skatt?

Av: Author Image Danske Bank

De fleste vet at de kan tjene 55 000 kroner uten å betale skatt. Men visste du at det også er mye arbeid du kan gjøre skattefritt? Og vet du hva som skjer hvis du tjener 55 001 kroner? Her er reglene for deg som lever på studielån og småjobber.

Les mer
Makronytt

Aksjer for de spilleglade  

Av: Author Image Danske Bank

Markedet for digitale spill byr på en attraktiv cocktail sett med investorøyne, forklarer Danske Banks sjefsstrateg, Tine Choi.

Les mer