Disse fire pengerådene bør du gi tenåringen

Publisert 30. januar 2017 /

Av: Danske Bank

Det er ikke rent lite du som forelder skal lære ungdommen din før han eller hun flytter hjemmefra. Å ta gode og selvstendige økonomivalg er noe av det aller viktigste. Her er fire grunnleggende råd du bør gi tenåringen din.

Som forelder ønsker du kun det beste for barna dine. Det å lære tenåringen verdien av å ta gode økonomiske valg, er en investering for livet. Gjøres det riktig, får poden det best mulige utgangspunktet for å klare å stå støtt på egne ben.

Men hvordan kan du sørge for at husets ungdommer får et sunt forhold til penger og forbruk? Og hva er det mest verdifulle du kan lære dem?

– Start tidlig, og begynn i det små. Tenk etter selv, hva kunne du ønske at dine egne foreldre lærte deg da du var på samme alder?

Forbrukerøkonom Maria Setsaas

Vi tar etter våre foreldre

For forbrukerøkonomen er det viktig at foreldre vet at de er naturlige rollemodeller.

– Barn lærer av foreldrene sine, og det gjelder langt fra bare de gode vanene. Det betyr, at om du ikke har oversikt og kontroll over økonomien, kan du heller ikke forvente at poden har dette den dagen han selv rår over egne midler som 18-åring, forklarer Setsaas.

Kort fortalt: Om du ikke gir barna de riktige forutsetningene, er det liten vits i å planlegge å gjøre om tenåringsrommet til gjesterom. Om tenåringen din ikke kan å ta vare på seg selv, er nemlig oddsen stor for at han blir boende hjemme. Lenge.

Dette bør tenåringen lære om økonomi:

  • Viktigheten av å jobbe. Med en jobb kommer både ansvar, selvtillit og erfaring. Oppmuntre derfor ungdommene til å skaffe seg småjobber allerede mens de går på ungdomsskolen. Det trenger ikke å være så omfattende, og oppgaver som barnepass, hundelufting og avislevering er en god start. Så lenge inntekten ikke overstiger 55 000 kroner, kan du bestille frikort hos Skatteetaten (gjelder fra 13 år). For ungdommer som mottar stipend fra Lånekassen gjelder egne inntekts- og formuesgrenser.
  • Verdien av å spare. Lær ungdommene å spare, både til kortsiktige og langsiktige mål, og tydeliggjør forskjellen på det å må ha noe, og det å ønske seg En spareplan er et fint verktøy, og kan hjelpe ungdommene med å forstå hvilken spareinnsats som må til for å kunne realisere sine sparemål. Et sparemål kan være en ny telefon, førerkort eller egenkapital for kjøp av bolig. Forklar at det å spare noen hundrelapper i måneden, gjør at de får råd til en ny telefon eller en reise med venner til sommeren.
  • Hvordan et budsjett kan hjelpe dem i hverdagen. Hjelp ungdommene med å sette opp sitt eget budsjett. På den måten vil de få en fin oversikt over hva som går inn og ut av kontoen hver måned. Trekk fra alle utgifter, og de vil se hvor mye penger de har til overs til sparing. Vær til stede om de har spørsmål, og forklar dem hvor mye penger de kan bruke på ting som kino, sminke, apper og take away-mat. Er du usikker på hva som er vanlige forbruksutgifter? Da kan SIFOs budsjettkalkulator være til god hjelp.
  • Hva familien bruker penger på. Tydeliggjør for ungdommene hvordan mor og far fordeler månedslønna, både når det gjelder faste utgifter, løpende forbruk og sparing. Om de får et bilde av hvor mange arbeidstimer foreldrene må legge ned for å kunne betale for fotballdrakter, kjøretimer eller sommerferie, kan det hjelpe dem til å bli mer bevisste rundt bruken av egne penger.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer