Derfor bør du stille krav før du gir lommepenger

Publisert 18. oktober 2016 /

Av: Danske Bank

Hva gjør du, når tiåringen din kommer slukøret hjem og forteller at alle i klassen får mer enn henne i lommepenger? For hva er egentlig normal ukelønn for norske barn? Når skal du begynne å bla opp og, ikke minst – hva bør du kreve i gjengjeld?

Under halvparten hjelper til hjemme

65 prosent av landets 8–19 åringer får lommepenger. Til sammenligning hjelper mindre enn halvparten til med husarbeidet. Det bekymrer forbrukerøkonom Maria Setsaas.

Vi har en jobb å gjøre når det kommer til å lære barn og unge å ta gode økonomiske beslutninger. Om vi syr puter under armene på dem, og gir etter hver gang barna ber om noe, lærer de ikke at det koster å leve, sier Setsaas.

Etterspør tydeligere krav fra foreldrene

Det å forklare hvor mange arbeidstimer som må til for å dra kortet i butikken, er med på å gi barn og ungdom økt kunnskap om økonomi.

I dag har ni av ti 10-åringer egen smarttelefon. Med andre ord, om poden får 100 kroner for å vaske badet i én time, betyr det to og et halvt døgn med sammenhengende arbeid for å betale det en iPhone 6s koster. Setsaas mener ikke at barna nødvendigvis skal betale for dyre innkjøp alene, men etterspør likevel tydeligere krav fra mor og far.

– Foreldre må ta grep for å sikre at ungene som vokser opp i dagens forbrukssamfunn lærer å ta de riktige valgene. Én måte å gjøre dette på, er å tydeliggjøre at en iPhone, Playstation eller sykkel ikke er gratis, sier Setsaas.

Unge nordmenn er nedsyltet i gjeld

Norge er dårligst i klassen når det kommer til økonomisk forståelse, viser en rapport fra OECD. Unge norske husholdninger er verdensmestere i gjeld, og i snitt er 30 prosent av husholdningene «overforgjeldet» – mot OECD-snittet på 9,5 prosent. Særlig unge nordmenn under 34 år skiller seg negativt ut.

Når denne saken skrives, har Norge 235 526 innbyggere med betalingsanmerkninger. Den samlede inkassogjelden er på kr 34 546 399 570. Setsaas tror at disse tallene vil se annerledes ut i fremtiden – om barn tidlig lærer hva ting koster, og at de ikke alltid kan få det de ønsker seg.

Barn som har en grunnleggende kjennskap til hva ting koster – alt fra is og godteri til ferieturer – vil i større grad se sammenhengen mellom arbeid og belønning. Jeg tør påstå at gleden barnet opplever ved å endelig kunne kjøpe tv-spillet han eller hun har ønsket seg, overgår gleden de kjenner om mor eller far kjøper det ukritisk, sier Setsaas.

Usikker på hva du kan forvente av barna? Nettstedet Brightside.me har satt opp en oversikt som tar utgangspunkt i barnets alder:

2–3 år: Dekke på bordet, feie små områder, fylle glass med vann, bytte kjøkkenhåndklær, rydde etter seg selv ved middagsbordet.

4–5 år: Sortere bestikk, rydde ut av handleposene, rydde bordet for kopper og tallerkener, hjelpe til å med å tømme oppvaskmaskinen, støvsuge, brette kjøkkenhåndklær.

6–7 år: Tømme oppvaskmaskinen, hjelpe til med å lage enkle retter, feie gulvet, rydde av matbordet, skrelle grønnsaker, tørke støv.

8–9 år: Bære ut søppelet, vaske opp, sette inn i oppvaskmaskinen, hjelpe til med å vaske kjøleskapet, handle på butikken med handleliste.

10–11 år: Lage enkle retter, hjelpe til med matplanlegging, rengjøre stekeovn og -plater.

12 +: Vaske gulvet, tilberede middag til familien.

Fakta Ipsos MMIs Barn- og Ungdomsundersøkelse 2014:

8–11-åringer får i snitt 59 kroner i uken i lommepenger.
12–15-åringer får i snitt 117 kroner.
16–19-åringer får 226 kroner i snitt.

Avtal med barna på forhånd hvilken sum hver enkelt oppgave gir, og definer hva du forventer at de hjelper til med – også uten å få betalt.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer