Derfor bør du jobbe ved siden av studiene

Publisert 9. januar 2017 /

Av: Danske Bank

Trodde du at bedre økonomi er den største fordelen med å jobbe ved siden av studiene? Da må du tro om igjen. Vi forteller deg hvordan du blir en ekspert på arbeidslivet – allerede før bachelorgraden er levert.

Jo da, en mer fleksibel økonomi er selvsagt ikke å forakte, men arbeidserfaringen du opparbeider deg er likevel viktigere – på sikt.

Vilje viktigere enn relevans

At deltidsjobben du har som student ikke er spesielt relevant for studiene, spiller ikke så stor rolle. Uavhengig av om du trakter kaffe, sitter i kassen, eller rydder lagerlokaler, investerer du i din fremtidige karriere. Det er nemlig selve arbeidserfaringen som teller, skal vi tro Julie Bilstad.

Hun er ansvarlig for den interne rekrutteringen hos Academic Work, et av Nordens største bemannings- og rekrutteringsbyråer. At studenter gjør lurt i å jobbe, er hun klokkeklar på – så lenge det ikke går på bekostning av studiene.

– Det er en rekke positive aspekter ved det å ta ansvar i form av en deltidsjobb. For det første handler det om at du bygger CV, noe vi legger stor vekt på. Det er ingen hemmelighet at vi prioriterer søkere med arbeidserfaring, også når vi ansetter folk i deltidsstillinger, forteller Julie.

Det er ikke nødvendigvis så enkelt å finne en deltidsjobb relatert til det du studerer. Heldigvis er det heller ikke spesielt viktig. Poenget er at du kan vise til å faktisk ha jobbet, forklarer Julie:

– Alt av erfaring er kjempepositivt. Allerede der skiller du deg ut i søknadsbunken, og viser at du har tatt ansvar og har vilje til å jobbe. Mange forteller oss at de «bare har jobbet i butikk», men det er ikke noe bare over det.

La studiene være førsteprioritet

Academic Work har spesialisert seg på bemanning og rekruttering av studenter og nyutdannede i begynnelsen av karrieren. Søker du jobb gjennom dem, er arbeidserfaring ofte det som avgjør om du går videre eller ikke, forklarer Julie:

– Gjennom å jobbe lærer studentene å strukturere tiden sin. Det handler om å klare kunsten å balansere timene. Når du jobber, modnes du også raskere – og lærer deg å samarbeide på en helt annen måte. Det er stor forskjell på søkere som har jobbet, kontra søkere som ikke har det. Det ser vi allerede i intervjusituasjonen. Om søkeren ikke har arbeidserfaring, faller han eller hun raskt gjennom.

Selv om hun oppfordrer studenter til å jobbe, er Julie svært opptatt av at det ikke skal gå på bekostning av studiene. Om det gjør det, er du like langt.

– En fulltidsstudent har investert mye, både tid og penger, og mitt tips er å la studiene være førsteprioritet. Mange tar på seg for mye ansvar, men da blir det fort til at de ikke presterer verken på jobb eller i undervisningen. I verste fall kan det gå så langt at de slutter på studiene, noe som heller ikke ser så bra ut på CV-en, sier hun.

Så mye kan og bør du jobbe

Dagens tøffe jobbmarked har ført til at Academic Work ofte får godt over 100 søkere til hver stilling de lyser ut – også deltidsstillinger. Som jobbsøker medfører det at du blir nødt til å skille deg ut i bunken, noe du gjør ved å ha opparbeidet deg arbeidserfaring. For å lykkes med balansen mellom studier og jobb, har Julie følgende råd:

– Vær ærlig, klar og tydelig med arbeidsgiver allerede fra starten av. Snakk om hvilke forventninger dere begge har, og planlegg arbeidstid og -mengde med utgangspunkt i skoleåret. Start gjerne med å jobbe 1–2 dager i uken, så kan du heller trappe opp om du ser at det lar seg gjøre. Det sier seg selv at studenter ikke kan stille opp like mye i en travel eksamensperiode, men du må likevel si ifra til arbeidsgiver. Gjør du det, har dere et godt utgangspunkt.

Går du med tanker om å skaffe deg en jobb ved siden av studiene? Da er det flere ting du bør ta med i vurderingen.

Først bør du gjøre deg noen tanker om hvor mye du ønsker å tjene. Lånekassen kan gjøre om inntil 40 prosent av lånet til stipend, men om inntekten/formuen din er høyere enn grensene, får du mindre. For kalenderåret 2017 er inntektsgrensen satt til 172 597 kr.

En annen ting det er viktig å ha i bakhodet, er pensjon. Allerede i studietiden har du nemlig mulighet til å påvirke alderspensjonen din. Etter at pensjonsreformen ble innført i 2011, tjener du opp pensjon fra du er 13 til 75 år (om du er født i 1963 eller senere). Kort fortalt betyr det at all inntekt – fra første krone og opp til 7,1 G (639 483 kroner) – er pensjonsgivende.

 
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer