Derfor bør du betale kredittkortgjelden før nyttår

Publisert 15. desember 2016 /

Av: Danske Bank

Gikk det med mye penger i adventstiden? Slapp av, vi gir deg tipsene som sikrer at 2017 starter på best mulig måte – og forteller deg hvorfor årets nyttårsforsett bør være å rydde opp i kredittkortgjelden.

Julebordantrekk, adventskalender, pinnekjøtt og frisørtime – utgiftene står gjerne i kø i november og desember, noe som gjør at mange tyr til kredittkortet. Å betale med kredittkort kan i noen tilfeller være en praktisk og smart løsning, så lenge du vet at du klarer å betale tilbake før rentene påløper. Men, det finnes også en annen, viktig grunn til at du bør prioritere å rydde opp i kredittkortgjelden – allerede før nyttårsrakettene.

Jo færre røde tall, desto raskere kan banken hjelpe deg

Har du betalt inn kredittkortgjeld og forbrukslån før utgangen av året, vil dette nemlig gjenspeiles i neste års selvangivelse. Status per 31. desember danner grunnlaget for selvangivelsen, og om du klarer å ta unna kredittkortgjelden mellom slagene med julevask, luciafrokost og ribbesteking, slipper du unna kjedelige oppføringer til neste år.

Posten «4.8 Gjeld» viser hva du skylder i lån, kredittkjøp, restskatt, private lån, gjeld i boligselskap/-sameie, utenlandsk gjeld, gjeldsfradrag for festetomt og så videre. Jo færre røde tall du har, desto enklere vil banken kunne bistå med refinansiering og opplåning.

Etter den søte kløe …

Etter en førjulstid med høyt forbruk og hektisk kortbruk, er det nok flere som kjenner på en gryende bakrus nå som julefreden nærmer seg. Den gode nyheten er at det ikke behøver å være så vanskelig å komme seg ovenpå igjen. Sett deg som nyttårsforsett at 2017 skal bli hakket bedre enn fjoråret – også når det kommer til økonomi – og du gjør deg selv en stor tjeneste. Begynn i det små: Tar du noen enkle grep, kan det gjøre underverker for hverdagsøkonomien.

Så, hvordan kan du være sikker på at du starter det nye året på best mulig måte, rent økonomisk?

Ta kontroll over hverdagsøkonomien

Grunnlaget gjør du lurt i å legge allerede nå, for etter at julemiddagen er fortært, gavepapiret kastet og dorullnissene pakket bort, kommer det gjerne nye utgiftsposter. Kanskje du går med planer om å pusse opp kjøkkenet i 2017? Er det bare et tidsspørsmål før oppvaskmaskinen takker for seg? Om du er i forkant, og prioriterer å strukturere egen økonomi, ligger alt til rette for at 2017 blir året hvor du styrer økonomien – og ikke motsatt.

Her er forbrukerøkonom Maria Setsaas’ tips til bedre hverdagsøkonomi:

  • Start det nye året med full oversikt over egen økonomi. Se gjennom kontoutskriften, og ta en gjennomgang av beløpene som trekkes fra kontoen hver måned. Se om du kan kutte eller redusere noe – typiske lommetyver er strømmetjenester, abonnement og treningssenter.
  • Lag deg et budsjett, og husk å sette av nok til kostnadene som dukker opp i januar. Prioriter å bygge opp en reservekonto tilsvarende 2-3 månedslønner. Gjør du det, er det lettere å dekke uforutsette utgifter som for eksempel reparasjon av bil eller kjøp av ny oppvaskmaskin.
  • Prioriter nedbetaling av dyr kredittkortgjeld. Som en hovedregel bør du alltid betale lånet som har den høyeste månedlige utgiften først. Betal før fristen, og innbetal gjerne mer enn det som står oppgitt som minstebeløp på kredittkortfakturaen – da slipper du sure ekstrautgifter.
  • Planlegg matinnkjøpene: Sett opp en middagsplan, og innfør gjerne «restetorsdag». På den måten kan du spare noen kroner, samtidig som du unngår å kaste mat. Dropper du de daglige impulskjøpene, men tar en storhandel en til to ganger i uken, sparer du både tid og penger.
Kommentarer

There are no comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer