Delingsøkonomien byr på nye muligheter

Publisert 9. februar 2016 /

Av: Danske Bank

Dersom du leier eller deler mer av bedriftens ressurser, kan du både redusere kostnader og øke din egen likviditet.

De fleste har hørt begrepet «delingsøkonomi» som var tema for årets NHO-konferanse. Selv om ideen med å dele ikke er ny, gjør den digitale utviklingen det nå mulig å ta ut fordelene mye raskere, enklere og mer effektivt.

Samtidig byr manglende regulering på utfordringer. Uber og Airbnb provoserer allerede tradisjonelle bransjer som taxi og hotell, og andre bransjer vil møte lignende utfordringer i årene som kommer.

Men oppe i utfordringene finnes det også muligheter. Med noen enkle grep kan du tjene penger på de overskuddsressursene du eier, og leie ressurser du trenger, raskt og billig.

Vi har derfor sett på noen få områder hvor delingsøkonomien tilbyr løsninger som kan hjelpe deg med å frigjøre kapital og bedre likviditeten i selskapet.

 

Overnatting og transport

Transporttjenesten Uber og overnattingsformidleren Airbnb har nærmest blitt symbolene på den nye delingsøkonomien. Også når du skal på bedriftsreise kan det være verdt å teste disse tjenestene for å redusere kostnader. For forretningsreisende som ønsker seg en leilighet til litt lengre opphold, har Airbnb vist seg som et fornuftig alternativ.

Bildeling

Det finnes flere typer tjenester for deling av bil, som norske Nabobil.no. Privatpersoner kan leie ut bilene sine, og kommunikasjonen mellom leier og utleier skjer digitalt. Avhengig av hva slags bilbehov bedriften din har er det ikke sikkert at det lønner seg med egne biler. Kanskje kan man heller leie en bil i perioder. Om bedriften allerede eier en egen bilpark er det heller ikke sikkert den er brukes konstant. Ved å leie ut deler av bilparken kan du redusere tiden hvor kapitalen ligger ubrukt.

Du trenger ikke nødvendigvis en drill, men et hull i veggen

Bent Eidem, direktør for Business Banking, skrev i januar en kommentar for E24 om den nye delingsøkonomien og hvordan den byr på muligheter og trussler.

Les artikkelen her.

Delingsøkonomien byr på nye muligheter

«Ting»

Leieting.no er norsk en markedsplass som gjør det mulig for personer å tjene penger på å leie ut ting man eier. Har du utstyr liggende ubrukt er det død kapital. Drillen, stillaset, stolene, kameraet, maskiner og annet utstyr – alt kan bidra til å skape inntekter for bedriften. Bedrifter kan også benytte seg av tjenesten. Rent praktisk må du selv stå for nødvendig dokumentasjon og eventuell beskatning, men det er ingen hindringer for å gjøre dette.

Kontorplass og fabrikklokaler

Stadig flere initiativer dukker opp som gjør det enkelt å matche bedrifter som har ledig plass, med andre bedrifter eller personer som vil leie plass. Eksempler inkluderer ShareDesk eller ShareMyOffice. Dersom du eier egne lokaler er det ikke sikkert du bruker all plassen. Da kan du øke inntektene gjennom å leie ut. Er du i oppstartsfasen kan dette være en måte å redusere risiko på, samt å unngå å binde deg til leieavtaler når du ikke vet hvor raskt bedriften vil utvikle seg.

Finansiering

Veien fra en god idé til alt er på plass kan være lang og kostbar. Da finnes det heldigvis finansieringsløsninger som gjør det mulig å hente inn penger fra store grupper mennesker –såkalt «crowdfunding». Sider som Kickstarter og IndieGoGo gjør det mulig å samle inn penger fra mange personer samtidig, og kan gjøre finansieringsprosessen raskere.

Kickstarter.com finnes det allerede mange norske prosjekter, hvor de største har hovet inn millionbeløp.

 

Har du tips til andre gode delingstjenester?
Kommentarer

There are 2 comments

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *Flere artikler


Tips og råd til din bedrift

Generasjonsskifte – planlegg med hjertet

Av: Author Image Danske Bank

Mer enn 65% av bedrifter i Norge er familiebedrifter.* Noen bedrifter har planene klare om hvem som skal overta. I andre familiebedrifter kan dette være uavklart av mange forskjellige årsaker. Det viser seg at svært mange eierskifter forårsakes av uventede hendelser, plutselig hjertestans eller ulykker. Da kan det være lurt å ha tenkt igjennom arverekken på forhånd.

Les mer
Makronytt

Markedsturbulens, men ingen alvorlig krise

Av: Author Image Danske Bank

Alle regionale aksjemarkeder og sektorer ble rammet med kursfall de siste dagene, og i de fleste utviklede økonomier er avkastningen for i år betraktelig redusert.

Les mer
Smarte vaner

Derfor er sparing så vanskelig

Av: Author Image Danske Bank

Hjernen vår er ikke spesielt god til å prioritere langsiktig sparing. Det gjør dessverre ikke temaet mindre viktig. Her er ekspertenes beste tips for å overvinne naturen. 

Les mer